ELA Technológie

Zem zasiahne geomagnetická búrka. Ktorý deň môžeme mať výpadky signálu či internetu?

O pár dní Zem opäť zasiahne geomagnetická búrka triedy G1. Môžu tak nastať krátkodobé výpadky signálu.

Ilustračný obrázok k článku Zem zasiahne geomagnetická búrka. Ktorý deň môžeme mať výpadky signálu či internetu?
Zdroj: pixabay.com

Slnko sa blíži k svojej fáze, ktoré je známe ako slnečné maximum, čo je najaktívnejšia časť Slnka počas jeho 11-ročného cyklu.

Maximum v júli

Slnko počas svojho maxima, ktoré by malo vrcholiť v júli 2025, bude generovať mnohé výrony koronálnej hmoty, čo spôsobí stále silnejšie a častejšie geomagnetické búrky, informuje portál iMeteo.sk.

Na južnej strane Slnka v utorok došlo k ďalšej slnečnej erupcii, ktorá vyvrhla nabité častice zo slnečnej koróny smerom k našej planéte.

Vyvrhnutý materiál, ktorý je označovaný ako CME (angl. coronal mass ejection), putuje vesmírom a keď dosiahne Zem, môže narušiť jej magnetosféru, čo môže vyvolať polárne žiary aj narušenie satelitných technológií.

Výpadky možné vo štvrtok

CME k Zemi dorazí vo štvrtok 17. marca a podľa Space Weather vyvolá geomagnetickú triedy G1. Búrka tejto triedy je klasifikovaná ako najslabšia na stupnici od 1 do 5, avšak aj geomagnetická trieda tejto sily môže narušiť správne fungovanie satelitných technológií.

„Vo štvrtok tak môže dôjsť ku krátkodobým výpadkom mobilného či internetového signálu, vrátane GPS, či poruche rádiového signálu,“ vysvetľuje možné následky iMeteo.sk.

Okrem možných porúch sa očakávajú aj polárne žiary, ktoré bude možné pozorovať najmä v okolí pólov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM