Technológie

Zem zasiahnu DVE slnečné búrky: Následky môže pocítiť KAŽDÝ z nás!

K Zemi sa rútia slnečné búrky. Zasiahnuť by nás mali už o niekoľko hodín.

Ilustračný obrázok k článku Zem zasiahnu DVE slnečné búrky: Následky môže pocítiť KAŽDÝ z nás!
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

„Keď tento rok v USA oslavovali Deň nezávislosti, 4. júla, Slnko vytvorilo silný ohňostroj. Ten prišiel vo forme slnečných búrok alebo výronov koronálnej hmoty (CME), ktoré sú čiastočne nasmerované na Zem a boli pozorované Slnečným a heliosférickým observatóriom NASA (SOHO) obiehajúcim okolo našej hviezdy,“ informuje portál iMeteo.sk.

Podľa predpovedí NASA zasiahne Zem masívne vyvrhnutie plazmy už v piatok (7. júla).

Portál upozorňuje, že keď nabité častice zasiahnu magnetické pole našej planéty, magnetosféru, môžu spôsobiť geomagnetické búr­ky.

Čo nám hrozí?

„Tieto búrky môžu následne ovplyvniť elektrickú a komunikačnú infraštruktúru tu na zemskom povrchu, ako aj satelity, čo negatívne ovplyvňuje služby, ako je globálny polohový systém (GPS),“ dodáva iMeteo.sk.

Prvá búrka je pomalšia a k Zemi dorazí pred 14.00 hodinou nášho času. Druhá sa rúti vesmírom rýchlejšie a priamy zásah by mala Zemi uštedriť tesne pred prvou búrkou.

„Tieto výrony hmoty budú mať silu spustiť geomagnetickú búrku na úrovni G1. To znamená, že máme očakávať menšie udalosti, ktoré však budú mať vplyv na elektrickú sieť a vedenie kozmických lodí,“ prezradil portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM