Správy Regióny

Žena skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti v Bystrici. Zistili jej rubeolu

V bystrickej nemocnici hospitalizovali ženu. Laboratórnym vyšetrením bola u nej potvrdená rubeola.

Ilustračný obrázok k článku Žena skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti v Bystrici. Zistili jej rubeolu
Zdroj: TASR

„V rámci monitoringu hygienicko – epidemiologickej situácie hlási tento týždeň Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Zvolen jeden sporadický prípad rubeoly u ženy (53) z okresu Zvolen,“ informovala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová. Ako ďalej uviedla, hospitalizovali ju vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici na metabolickej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) s diagnózou Guillan Barre syndrom, leukopénia.

Syndróm Guillain – Bare je ochorenie, ktoré postihuje nervový systém. Jeho najväčším charakteristickým znakom je postihnutiu periférnych nervov a nervových koreňov zápalového charakteru. Často vyskytuje pri infekciách-najmä vírusových.

„Pacientku neskôr preložili na neurologickú JIS do 25. októbra s neuropeniou (chorobný stav, ktorý sa vyznačuje abnormálne nízkym počtom neutrofilov),“ pokračovala hovorkyňa. Neutrofil je najčastejším typom bielej krvnej bunky (bielej krvinky, leukocytu) a je významnou zložkou imunitného systému. Neutrofily bojujú proti zápalu v jeho akútnej fáze, podieľajú sa na likvidácií predovšetkým bakteriálnych infekcií. Dokážu mobilizovať ďalšie zložky imunitného systému vznikajú v kostnej dreni a potom cirkulujú v krvi.

„Minulý týždeň ju preto opäť preložili na neurologickú JIS. Laboratórnym vyšetrením bola potvrdená rubeola, pričom sa jedná o importovanú nákazu- pacientka bola v septembri na Malorce. Odbery boli robené na neurologickej JIS náhodne na vírusy. Očkovanie nezistili vzhľadom k stratenej zdravotnej dokumentácii,“ dodala Tolnayová.

Rubeola, alebo aj ružienka, sa prenáša kvapôčkovou infekciou (kašeľ) a dotykom. Od nákazy do prvej vyrážky môže uplynúť až 18 dní. Drobné ružové nesvrbivé vyrážky sa šíria z tváre na trup a po 2 – 3 dňoch miznú. Ochorenie si nevyžaduje špeciálnu liečbu, pokiaľ sa nevyskytnú závažné komplikácie. Chorí by mali byť izolovaní. Rubeola je nebezpečná pre tehotné neočkované ženy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM