Barbara Dallosová Rôzne

Žiarčania stavali dobré skrinky v Afrike: Teraz ich priniesli aj do našich ulíc, FOTO

Vďaka partii z OZ Helpi stojí pribudli v žiarskych uliciach takzvané dobré skrinky. Kde ich nájdeme, čo v nich je a ako to celé funguje?

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania stavali dobré skrinky v Afrike: Teraz ich priniesli aj do našich ulíc, FOTO
21
Galéria
Zdroj: archív - T. Oršula

Pred rokom aj pol založili Žiarčania Michal Čertík a Tomáš Oršula spolu s členmi z iných krajín charitatívnu organizáciu Helpi vo Washingtone D.C. Ich motorom bola túžba pomáhať. Prvé sharing boxy, alebo takzvané dobré skrinky, zrealizovali na Madagaskare. Dnes ich je niekoľko aj v žiarskych uliciach. Na to, ako nápad vznikol, komu skrinky poslúžia a či sú na ne Žiarčania pripravení, sme sa pýtali Tomáša Oršulu.

Celé to teda začalo vo Washingtone…

Áno. Iniciátorom bol pravé Michal, ktorý ma s myšlienkou založiť Helpi oslovil, bez váhania som súhlasil. Do tímu sme zobrali aj Michalove známe z Luxemburska a Madagaskaru, ako aj ďalšieho Slováka z Bratislavy, Michalovu maminu a ďalšieho Michalovho kamaráta. Dnes je už tím o dosť väčší a neustále sa rozrastá, čo nás, samozrejme, veľmi teší. Otvára nám to priestor robiť aj na väčších a komplikovanejších projektoch po celom svete.

Kde všade vo svete už stoja vaše dobré skrinky?

Prvé projekty sme začali realizovať v Afrike, konkrétne na Madagaskare. Dodnes tam úspešne stojí viac ako desiatka fungujúcich dobrých skriniek ktoré slúžia na bezplatnú výmenu tovarov v miestnych komunitách. Postupne sme postavili dobré skrinky alebo podporili podobné projekty v Amerike, Mexiku, Peru, Indii, Maroku, Českej republike, na Novom Zélande a ďalších krajinách.

A nakoniec ste so skrinkami prišli aj domov…

Po úspešnom fungovaní Helpi vo svete sme sa rozhodli založiť si aj občianske združenie Helpi na Slovenku. A práve jeho súčasťou sa stal aj ďalší Žiarčan, Tomáš Neupauer, ktorý doplnil náš marketingový tím. Tomáš je môj dlhoročný kamoš, ktorý má veľké srdce, rád pomáha ľuďom a prejavil tiež záujem ako dobrovoľník participovať na našich projektoch a pomáhať nám s marketingom.

Koľko skriniek je aktuálne v Žiari nainštalovaných a kde sa nachádzajú?

V Žiari nad Hronom sme nainštalovali dokopy päť dobrých skriniek, a to pred MsKC, na námestí, pri nemocnici, na sídlisku Pod Vŕšky a na autobusovej stanici. Jedna skrinka váži okolo 15kg takže to by som sám nezvládol. Požiadal som o pomoc ocina, ktorý mal všetko potrebné náradie.

Poďme ale ku konkrétnemu využitiu. Vysvetli Žiarčanom, ktorí o sharing boxoch nikdy nepočuli, ako to vlastne funguje.

Fungovanie dobrých skriniek je úplne jednoduché a založené na princípe “Prines čo môžeš a zober si, čo potrebuješ”. Inými slovami, zmyslom dobrých skriniek je pomáhať ľuďom v núdzi, pričom uvedená pomoc by mala smerovať najmä od občanov, ktorí pomôcť vedia a môžu. Častokrát sa stáva, že máš prebytok nejakých vecí, nevieš ich spotrebovať alebo využiť a preto ti buď zavadzajú alebo končia v koši. Tento problém je možné veľmi jednoducho vyriešiť prostredníctvom dobrých skriniek do ktorých môžete tento “prebytok” priniesť a obdarovať tak neznámeho adresáta, ktorý trpí nedostatkom týchto vecí a určite sa im veľmi poteší.

Uvediem jednoduchý príklad, keď robím doma poriadok a zistím, že mám viac kusov oblečenia, ktoré už nepotrebujem, tak ich nevyhodím ale donesiem ich do dobrej skrinky a niekomu tým pomôžem. Alebo mám dobrú knižku, ktorú som už prečítal, tak ju donesiem do dobrej skrinky a spravím tak radosť niekomu, kto by si ju tiež rád prečítal, no nemôže si ju dovoliť.

Najdôležitejšie pri tom je, aby tato “výmena” prebehla na priamo, bez akéhokoľvek medzičlánku, aby si bol ten, kto niečo do skrinky priniesol (darca) bol istý, že toto ide priamo príjemcovi (obdarovanému). Takisto je veľmi doležíte, že toto darovanie prebieha úplne zadarmo.

Spomínaš oblečenie, knihy. Sú nejaké pravidlá, čo do skrinky patrí a čo nie?

Na každej dobrej skrinke sú aj stručné inštrukcie a poučenie o tom na čo dobra skrinka slúži, čo do nej patrí a čo nie. Predovšetkým by dobrá skrinka mala slúžiť na trvanlivé potraviny, knihy, šatstvo, hygienické potreby, hračky alebo školské pomôcky. Každý darca by mal sám zvážiť, čo je vhodné na darovanie a čo môže niekomu pomôcť. Do skrinky by sa nemali dávať potraviny podliehajúce rýchlej skaze, škodlivé alebo nebezpečné výrobky, a to vrátane alkoholu, cigariet, a pod. V prípade, že by sa v skrinke takýto tovar objavil, nebolo by to dobré, keďže by to mohlo ohroziť ich reputáciu a fungovanie. Preto by sme chceli vyzvať Žiarčanov, že ak uvidia v skrinke niečo, čo do nej určite nepatrí, aby to ohlásili na mesto, mestskú políciu, alebo kontaktovali priamo naše občianske združenie na info@helpi.org.

Skrinky ste realizovali z vlastného vrecka?

Aj. Na projekte dobrých skriniek v našom meste sa finančne podieľala nadácia súkromnej spoločnossti vo výške približne 60 % všetkých nákladov, ktoré pre nás získal Tomáš Neupauer v grantovom zamestnaneckom programe. Okrem toho by sme chceli poďakovať aj mestu Žiar nad Hronom, ktoré nám vyšlo v ústrety a podporilo náš projekt tým, že nám poskytli mestské pozemky na postavenie dobrých skriniek a zabratie verejného priestoru. Zvyšné finančné prostriedky na dopravu či marketing sú z našich vlastných zdrojov. Okrem toho si veľké poďakovanie zaslúžia aj naši rodinní príslušníci, ktorí ako dobrovoľníci pomáhali s inštaláciou dobrých skriniek, ako aj s ich naplnením.

Skrinky ste inštalovali svojpomocne, ale kto ich vyrobil?

Vždy sa snazíme do pomoci zapojiť najmä ľudí z komunity. Žiarske skrinky vyrábal šikovný stolár z Kremnice. Takisto máme aj “svojich” stolárov na Madagaskare, pričom ide o veľmi srdečných ľudí, ktorí chcú takto pomôcť ľudom okolo seba. Myslíme si, že je to dôkazom toho, že ľudia nemyslia iba na seba ale aj na ostatných s ktorými žijú v jednom meste alebo okrese. Je to pekné gesto spolupatričnosti.

Ako si myslíš, že bude žiarska nátura na takúto novinku reagovať? Uchytí sa podľa teba?

Viem presne, na čo narážaš (úsmev). Všetci sme nejakí, niekto rád pomáha otvorene, iný sa tým veľmi nechváli a niekto nepomôže vôbec a ešte očakáva, že všetci budú pomáhať jemu. Dobré skrinky predstavujú veľmi jednoduchý spôsob pomoci medzi občanmi, keďže stačí priniesť čo môžeš a môžeš si zobrať čo potrebuješ. Samozrejme, veríme, že dobré skrinky sa v našom meste uchytia a budú súčasťou našej komunity. My v Helpi sme presvedčení o tom, že Žiarčania si ich obľúbia, osvoja si tento model, ktorý sa nám osvedčil po celom svete a budú si tak navzájom pomáhať.

FOTO: V uliciach Žiaru pribudli dobré skrinky
21
Galéria
Zdroj: archív - T. Oršula
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM