Barbara Dallosová Rôzne

Žiarski pamätníci si spomenú s úsmevom: Tušíte, prečo sa osada Pod Kortinou volá práve takto?

Dnes je lokalita nazývaná Pod Kortinou skôr neslávne známa, kedy to ale bolo celkom inak. A to, ako sa táto časť mesta dostala k svojmu pomenovaniu, je naozaj zaujímavý príbeh :)

Ilustračný obrázok k článku Žiarski pamätníci si spomenú s úsmevom: Tušíte, prečo sa osada Pod Kortinou volá práve takto?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Lokalita Pod Kortinou, rozliehajúca sa od Ulice Hutníkov smerom k Hronu, je dnes osadou plnou ilegálnych obydlí, s ktorou sa spája mnoho problémov. Skôr narodení obyvatelia nášho mesta si ale ešte pamätajú časy, keď bola táto časť rekreačnou oblasťou so záhradkami.

Ako sa uvádza v kronike mesta, na okraji novovznikajúceho sídliska pri Svätom Kríži nad Hronom bola reštaurácia – krčma, ktorú volali Kortina. Tá dala názov lokalite. Avšak čo dalo tento názov tamojšiemu pohostinstvu?

Najobľúbenejší televízor v meste

,,Predpokladá sa, že pomenovanie mohla dostať podľa talianskeho mestečka Cortina de Ampezzo, kde sa v roku 1956 konali zimné olympijské hry, z ktorých boli televízne prenosy," píše sa v kronike.

Zlaté časy kortínskej krčmy má v pamäti aj Žiarčanka Oľga (72): ,,V domácnostiach bolo vtedy ešte veľmi málo televízorov a v tej krčme mali televízor. Chodili tam fandiť a pozerať hokej a všelijaké športy chlapi z celého mesta. Podľa tej olympiády čo bola v Cortina de Ampezzo sa to aj volalo," spomína dôchodkyňa.

Kortina sa zmenila, názov nie

Ako pokračuje zápis v kronike, reštaurácia zanikla kedysi v šesťdesiatych rokoch a jej budova bola prerobená na výrobňu plyšových hračiek.

Hoci krčma Kortina i jej legendárny televízor sú dávno minulosťou, pomenovanie miestnej časti prischlo a dodnes ju tak volajú i tí, ktorí si historku o olympijskom ošiali z päťdesiatych rokov minulého storočia nemôžu pamätať.

Rekreačná oblasť sa medzičasom zmenila na problémovú lokalitu a kúpanie v Horne či víkendovanie v chatkách v prírodnom prostredí zostalo už len v spomienkach skôr narodených obyvateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM