Barbara Dallosová Kultúra

Žiarsky fotograf Marek (27): Snúbencov nacvakám kde chcú, niektoré lokality sú ale super!

Pri fotení prvej svadby mal stres, dnes ich má na konte viac než stovku. Žiarsky fotograf Marek Zelina nám prezradil, ako vyzerá svadba spoza objektívu.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky fotograf Marek (27): Snúbencov nacvakám kde chcú, niektoré lokality sú ale super!
Zdroj: Dnes24.sk

Marek Zelina patrí medzi žiadaných fotografov nielen v Žiari, ale aj širokom okolí. Na svoje prvé svadobné fotenie si spomína veľmi jasne.

Koľko svadieb ste už fotili?

Tak znela otázka pri stretnutí so snúbencami na Marekovej premiérovej svadbe v roku 2010. Vraj bol trochu nervózny, odpovedal však pohotovo. ,,Táto je prvá, ale vôbec sa toho nebojím! – povedal som vtedy. Fotil som v areáli Kremnického hradu. Myslím, že som to zvládol, aj keď dnes sa na tie fotky pozerám ako na môj svadobný začiatok. Samozrejme, že kvalita sa mi už až tak nepáči, farebne by som to ladil už úplne inak atď. Predsalen, bolo to už dávno a teraz je môj štýl už niekde inde,“ zaspomínal Marek na svoju prvotinu.

Čo fotograf nerád počuje

Za svadobným fotením je podľa slov mladého fotografa viac, než si ľudia predstavujú. ,,Svadby sú pre fotografov aj kameramanov veľmi náročné. Som na nohách od rána, kedy cestujem za nevestou ku kaderníčke alebo vizážistke a od toho momentu ťaháme spolu celý deň a vlastne aj kúsok nasledujúceho. Ak by som to mal spriemerovať, 16–17 hodín som na nohách a v strehu. Následne treba kvantum fotiek spracovať. Postprodukcia až po odovzdanie trvá cca 5–7dní,“ vysvetľuje celý proces.

,,Toto už ale málokto vidí a stále sa nájdu ľudia, ktorí vám povedia že ten foťák fotí naozaj skvele, akoby sme my fotografi na tom nemali zásluhu,“ dodáva so úsmevom.

Na streche Slovenska…

Marek tvrdí, že po doterajších skúsenostiach je preňho už máloktorá požiadavka snúbencov prekvapivá. ,,Často sa ale stretávam napríklad s farebnými gumákmi na fotení, rôznymi rekvizitami ako sú udice, okuliare, dáždniky, historické autá, niekoľkometrové závoje a tak podobne. Sem tam sú súčasťou svadby a aj fotenia kone. Pred tými mám rešpekt ale na druhej strane fotografiám dodávajú čaro,“ hovorí.

Za svoje najzaujímavejšie miesto na svadobné fotenie ale považuje Lomnický štít. ,,Veľmi som sa tomu foteniu potešil, predsalen, nemá každý pár svadobné fotky zo strechy Slovenska,“ spomína na zážitok z jedného z našich najvyšších štítov. ,,Medzi menej tradičné priestory patria aj rôzne stodoly a zrúcaniny. Fotil som aj pod diaľničným mostom, pri grafitových stenách, za jazdy na motorkách či v kamióne,“ dodáva fotograf.

Medzi obľúbené miesta snúbencov podľa neho ale stále patria najmä žiarsky park, Kremnica, Banská Štiavnica či Zvolenský zámok.

Akty sú o tvaroch, kráse a svetle

Výsadou mladého fotografa ale nie sú len svadby. Jeho záber je široký. V čom sa chce zdokonaľovať, má jasno. ,,Rád fotím s ľuďmi. Či už sú to práve svadby alebo portréty, fashion fotenia, boudoir, akty… proste ľudia. Ako najťažší žáner považujem nude/akt a v tom by som sa rád zdokonaľoval. Mrzí ma, že na Slovensku je tento smer vnímaný buď ako extravagantný alebo erotický, pritom je to je o tvaroch, kráse a svetle,“ hovorí Marek o svojich ďalších profesných plánoch.

Foto: archív M.Zelinu

Svet očami fotografa: Takto sa naň pozerá Marek Zelina
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM