Aktualizované Lucia Lauková Rôzne

Zima sa ešte nevzdáva: Blíži sa vlna sneženia a tuhé mrazy

Sneh sa postupne topí, no zima ešte posledné slovo nepovedala. V noci môžu teploty klesnúť až do -20°C.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa ešte nevzdáva: Blíži sa vlna sneženia a tuhé mrazy
Zdroj: TASR

Snehová pokrývka, ktorá napadla v uplynulých dňoch, sa opäť na väčšine územia roztopí, no zima zbohom nedá. Jej posledný výdych bude výrazný. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní môže v noci na utorok (20.2.) klesnúť teplota vzduchu až na –15 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od pondelka 22.00 h do utorka 08.00 h.

Výstraha platí pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Meteorológovia upozorňujú, že nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

Sneženie a dážď

Prvé zrážky dorazia na naše územie v utorok od juhozápadu. „Spočiatku pôjde o sneženie, no to v najnižších polohách prejde do zrážok kvapalných. Zima sa však napriek tomu nevzdá. Uprostred týždňa síce maximálne teploty môžu vystúpiť aj nad +5°C, no cez víkend nás pravdepodobne čaká treskúca zima. Celodenné mrazy zasiahnu aj tie najnižšie polohy Slovenska,“ uvádza imeteo.sk

Vo štvrtok to má byť podobné, najskôr začne snežiť a postupne sa zrážky zmenia na zmiešané, prípadne kvapalné.

Najteplejšie v stredu

Snehová nádielka sa dlho neudrží. „Síce bude snežiť, ale teploty sa počas dňa budú pohybovať nad bodom mrazu. Najteplejšie by malo byť v stredu, kedy teploty na našom území vystúpia na +1 až +6°C,“ píše imeteo.sk

Víkendové mrazy

Podľa imeteo.sk sa cez víkend teploty doslova prepadnú. „Nočné teploty budú klesať na –6 až –12°C, v dolinách a v kotlinách až do –20°C. Počas dňa nebudú teploty o nič priaznivejšie. Pohybovať by sa mali na celom našom území pod bodom mrazu. Chladné počasie by na našom území malo zotrvať až do konca februára,“ dodáva imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM