Lucia Lauková Správy

Zima sa nám pripomenie: Slovensko zasiahne sneženie aj tuhé mrazy

Meteorológovia SHMÚ už vydali výstrahu pred výdatným snežením. Pridať sa k nemu má aj vietor a mráz.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa nám pripomenie: Slovensko zasiahne sneženie aj tuhé mrazy
Zdroj: TASR

Slovensko zasiahne v najbližších dvoch dňoch vlna sneženia, počas ktorej môže napadnúť až 40 centimetrov snehu. Vystríha pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého, najnižšieho stupňa.

Snežiť začne na horách

Spočiatku bude snežiť len na horách, no pri poslednej vlne už budú zrážky snehové aj v nížinách. Súčasne však budú od západu ustávať. Miestami napadne vyše 10 cm snehu, ojedinele aj viac ako 30 cm.

V severnej polovici stredného Slovenska, na Kysuciach a Spiši, sa rozsneží v piatok (2.2.) popoludní. V priebehu soboty sa snehové zrážky rozšíria na východ Slovenska. Meteorológovia očakávajú, že miestami môže spadnúť 10 až 20 centimetrov nového snehu, na Liptove a pod Tatrami až 40 centimetrov, na Spiši až 30 centimetrov a ďalej na východ až 25 centimetrov nového snehu.

Dopravu skomplikuje vietor

Snehová nádielka skomplikuje aj dopravu. SHMÚ predpovedá na území, ktoré zasiahne sneženie, miestami tvorbu snehových jazykov a závejov.

Nočné aj celodenné mrazy

Okrem toho na Slovensko prenikne studený, pôvodom arktický vzduch od severu a neskôr tak najmä pri zmenšenej oblačnosti a snehovej pokrývke zosilnejú aj nočné mrazy. „V dolinách a kotlinách pri takýchto podmienkach teplota ojedinele klesne aj pod –15 stupňov C, pričom v tejto zime sme na Slovensku ešte nenamerali –20 stupňov C, čo tiež svedčí o teplej zime,“ poznamenal meteorológ SHMÚ Miroslav Šinger. Táto teplotná hranica by však mohla byť prekonaná. Ochladí sa aj cez deň a postupne budú na väčšine územia celodenné mrazy.

Keďže sa ochladí veľká časť Európy, ochladenie nebude krátkodobé a studený vzduch sa v oblasti s vysokou pravdepodobnosťou udrží minimálne týždeň, možno aj dva, uviedol meteorológ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM