Aktualizované Lucia Lauková Správy

Zima udrie v plnej sile: Po vyše 30 rokoch môžeme mať na Slovensku arktický deň

Koncom februára by mal nastať vrchol zimy. Meteorológovia očakávajú ešte poriadne mrazivé noci aj dni.

Ilustračný obrázok k článku Zima udrie v plnej sile: Po vyše 30 rokoch môžeme mať na Slovensku arktický deň
Zdroj: TASR

Séria mrazivých dní odštartovala už počas víkendu a bude pokračovať aj počas posledného februárového týždňa. „Mrazy ešte prituhnú a naše územie čaká najmrazivejší záver zimy za uplynulé desaťročia,“ uvádza imeteo.sk.

Podľa imeteo.sk budú teploty klesať až pod hranicu –20°C, pričom v dolinách a v kotlinách budú teploty pri vyjasnení klesať aj pod –25°C.

V okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja, konkrétne na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní, môže ortuť teplomera v noci a v utorkových (27.2.) skorých ranných hodinách ojedinele spadnúť na –20 až –23 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre nízkymi teplotami pre tieto lokality výstrahu druhého stupňa.

Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí aj pre okresy v Trenčianskom kraji, pričom platia do utorkového rána. V severných okresoch Slovenska sa môžu ojedinele tvoriť snehové jazyky a záveje. Výstraha najnižšieho stupňa platí do stredy (28.2.).

Arktický deň

S mrazmi budeme bojovať aj počas dňa. „Maximálne teploty by v nasledujúcich dňoch nemali stúpať nad bod mrazu, pričom v najchladnejších lokalitách na severe Slovenska by sa mohol vyskytnúť aj arktický deň,“ predpokladá imeteo.sk, s tým, že za arktickým dňom je keď, maximálna denná teplota neprekročí hranicu –10°C. Naposledy sa tak podľa Klimatologickej služby SHMÚ stalo v roku 1986.

„Absolútne najnižšiu maximálnu teplotu zaznamenal SHMÚ v poslednej februárovej dekáde 27.2.1963 v Poprade na úrovni –12,5°C. Sieť meteorologických staníc je dnes rozšírenejšia, a tak existuje šanca, že prekonáme aj tento rekord a zaznamenáme novú najnižšiu maximálnu teplotu platnú pre koniec februára,“ dodáva imeteo.sk

Rýchle oteplenie

Rozmraziť by nás malo oteplenie v marci. Podľa imeteo.sk sa môžeme tešiť na rýchlo otepľovanie. „Prvé marcové dni by mohli priniesť teploty, ktoré sa môžu priblížiť až k hranici +15°C,“ píše sa na webe imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM