Správy Rôzne

Zime sa odísť nechce a vracia sa späť, niekde môže aj snežiť

Na Slovensku v týchto dňoch prevláda slnečné počasie, ktoré je sprevádzané nadpriemerne vysokými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku Zime sa odísť nechce a vracia sa späť, niekde môže aj snežiť
Zdroj: TASR

Teplé počasie vydrží do víkendu, kedy nad naše územie prenikne studený, sibírsky vzduch. V závere týždňa čaká viaceré miesta strednej Európy výrazné ochladenie. Dôvodom bude prílev chladného, pôvodom sibírskeho vzduchu od severovýchodu.

Chladný vzduch sa dostane do Európy po prednej strane mohutnej tlakovej výše, ktorá sa usadí nad Škandináviou.

„Studený vzduch prinesie výraznejšie ochladenie. Zatiaľ, čo v piatok budú teploty dosahovať od +12 do +19 °C, v sobotu to bude už len od +2 do +8 °C. Na krajnom juhu môžu byť teploty ešte vyššie, studený vzduch tam kvôli horským prekážkam natečie až v priebehu noci na nedeľu,“ informuje iMeteo.sk.

V nedeľu očakávame maximálne denné teploty, ktoré sa dostanú na 0 až +7 °C, na severe sa môže vyskytnúť aj celodenný mráz.

Na severe môže snežiť

Chladný vzduch sa dostane na naše územie za studeným frontom, ktorý sa začne prejavovať v piatok večer. Postupne sa na viacerých miestach od severu rozprší, no s ochladením sa skupenstvo zrážok bude meniť.

„Sobota je zatiaľ ešte ďaleko, no modely momentálne počítajú so scenárom, pri ktorom by na severe mohol napadnúť sneh už od stredných polôh,“ dodáva iMeteo.sk.

Zima sa tak cez víkend ešte vráti, ale v nížinách sneh nečakajme. Sever si bude môcť užiť marcový záchvev zimy.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM