Eva Drugdová Regióny Zo Slovenska

Živá voda aj pramene z travertínových kráterov. Poklady zeme len na skok od Zvolena

Príroda a okolie nášho mesta ukrývajú známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči. Nájdete ich aj v neďalekom Čeríne a jeho okolí.

Ilustračný obrázok k článku Živá voda aj pramene z travertínových kráterov. Poklady zeme len na skok od Zvolena
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Okolie Zvolena je plné krásnej prírody, ktorá ukrýva rôzne zaujímavosti a poklady. Mnohé mestá nám môžu závidieť, že v okolí máme toho na obdivovanie naozaj dostatok. Vybrali sme pre vás 3 pozoruhodnosti, ktoré sa nachádzajú neďaleko Zvolena a navštíviť ich môžete v rámci jednodňového výletu. Nielenže zmeníte prostredie a vyvetráte si hlavu, ale spoznáte aj unikáty, za ktorými netreba ísť ďaleko. Tí zdatnejší to istotne zvládnu v rámci cyklotúry.

Živá voda

Ak sa zo Zvolena vydáte smerom na Lieskovec a prejdete cez Zolnú a Sebedín, ocitnete sa v malebnej dedinke Čerín. Tu nájdete osviežujúci dar prírody, ktorým je prameň, nachádzajúci sa pod dreveným prístreškom (Foto v galérii č. 1 – 7). Bol vybudovaný v roku 1975. Je hlboký 154 m a vodu zachytáva v hĺbke 86 metrov.

Vďaka svojej čistote, chuti, osviežujúcim a blahodárnym účinkom si medzi miestnym obyvateľstvom získal prívlastok „Živá voda“. Slúži širokej verejnosti a môžete si z neho nabrať, koľko vám hrdlo ráči, prípadne sa osviežiť pred cestou za krásami regiónu.

Vzácne fresky a prírodný úkaz

Ďalšiu zaujímavosť nájdete hneď neďaleko. Je ňou Kostol svätého Martina zo začiatku 14. storočia (Foto v galérii č. 8 – 13), ktorý sa nachádza na vyvýšenom mieste nad Čerínom. Spolu so zvonicou a obranným kamenným múrom patrí k umelecko-historickým skvostom.

Jeho najväčšou pozoruhodnosťou sú nástenné maľby, pričom najvzácnejšie fresky lemujú svätyňu kostola. Nachádza sa na nich kristologický výjav zobrazujúci narodenie Ježiša Krista, jeho utrpenie a pietu s Bolestnou Matkou, ktorá v náručí drží mŕtve telo Ježiša. Na strope svätyne sa nachádza Kristus na tróne a štyria apoštoli.

Ak máte ešte chuť pokračovať v ceste, môžete sa z Čerína vybrať smerom na obec Dolná Mičiná. Narazíte na jedinečnú prírodnú pamiatku, ktorou sú Mičinské travertíny. Radi sa pri nich zastavia aj cykloturist. Krátka prechádzka po lúke vedľa upraveného prameňa vám priblíži aj jeden z nevšedných prírodných javov, travertínové kopy. Niektoré sú „živé“ a tvorba travertínu v nich stále ešte prebieha. Vďaka vode s vysokým obsahom minerálov majú často zvláštne červenkasté zafarbenie.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zaujímavosti dedinky Čerín!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti dedinky Čerín neďaleko Bystrice
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM