Ostatné športy

Zlatá žatva Sloveniek: Na ME Špeciálnych olympiád s nevídaným úspechom, FOTO

Na európskom šampionáte v modernej gymnastike športovcov s intelektuálnym znevýhodnením v Nitre vybojovali slovenské reprezentantky Gizela Billíková a Romana Trízňová vo svojich vekových a výkonnostných divíziách každá 5 najvzácnejších kovov.

Ilustračný obrázok k článku Zlatá žatva Sloveniek: Na ME Špeciálnych olympiád s nevídaným úspechom, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Na podujatí štartovalo 50 gymnastiek z 12 krajín, Slovensko zastupovalo 6 reprezentantiek a 3 unifikované športovkyne.

Všetky športovkyne boli rozdelené do výkonnostných a vekových divízií a súťažili v 5 disciplínach s náčiním.

„Našimi najúspešnejšími gymnastkami sa jednoznačne stali Gizka Billíková a Roman Trízňová zo ŠK Arabeska, ktoré si zlato vybojovali v nasledovných disciplínach. Gizka s loptou, švihaldom, kuželami, stuhou a Romanka so švihadlom, obručou, loptou a stuhou. Obe získali zlato aj vo viacboji vo svojej vekovej a výkonnostnej divízií,“ citovala tlačová správa riaditeľku súťaže Máriu Billíkovú.

„Naozaj si vážime, že Špeciálne olympiády Slovensko dostali šancu zorganizovať tieto majstrovstvá, boli nielen prvé na Slovensku, ale aj v celom euroázijskom regióne. Myslím, že túto príležitosť sme využili a ukázali sme, že vieme pripraviť takéto vrcholové podujatie,“ doplnila Jana Gantnerová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko a riaditeľka organizačného výboru podujatia.

Na majstrovstvách mala premiéru aj unifikovaná gymnastika, kde spolu cvičili športovkyne s aj bez intelektuálneho znevýhodnenia.

V disciplíne spoločnej skladby s obručou obsadili prvé miesto Billíková a Trízňová a unifikované partnerky Eva Sofia Vargová a Nela Billíková.

„Som nadšený, z toho, ako boli profesionálne majstrovstvá pripravené, aké podmienky tu mali ako športovci s intelektuálnym znevýhodnením, tak aj ich tréneri, či rozhodcovia. Samostatnú pochvalu si zaslúžia dobrovoľníci, ktorí sa postarali o hladký chod celej súťaže. Slovensko môže byť rozhodne pre ostatné krajiny príkladom a verím, že v Nitre sa zrodila nova tradícia týchto majstrovstiev,“ zhodnotil podujatie Mariusz Damentko, športový riaditeľ Special Olympics Europe Eurasia.

V Nitre zabojuje 50 športovkýň z 12 krajín sveta: Začali sa Špeciálne olympiády
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM