Webnoviny - Svet

Zlieváreň SEZ Krompachy s rastom tržieb o 19 %

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Rastislav Ovšonka BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Výrobca odliatkov, spoločnosť Zlieváreň SEZ Krompachy, evidoval prvom polroku tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb na úrovni 2,94 mil. eur. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je to nárast o 19 %. V tomto roku podľa vyjadrení firmy pokračuje slabý dopyt po výrobkoch. Napriek negatívnym vplyvom však podnik zvýšil zisk o 168,1 % na 348,7 tis. eur.

„Znovu dochádza po krátkom ustálení cien základných zlievárenských surovín k ich opätovnému nárastu, čo povedie k opakovaným problémom pri predaji odliatkov odberateľom,“ uviedol podnik v polročnom vyhlásení. V rôznych štátoch Európskej únie sú podľa spoločnosti rôzne ceny zlievárenských surovín a požadovanú materiálovú prirážku ako kompenzáciu zvýšených nákladov na výrobu odberatelia Zlievárne akceptujú iba v čiastočnej miere. „Táto opakujúca sa situácia veľmi pribrzďuje potenciálny nárast výroby odliatkov ako aj šancu rozširovať výrobu,“ uviedla firma.

Na celý tento rok spoločnosť plánuje dosiahnuť výrobu odliatkov zo sivej liatiny v objeme 5,5 tis. až 6 tis. ton a zároveň chce vykázať kladné hospodárenie. Veľmi negatívne však na firmu podľa jej vyjadrení pôsobí vplyv nízkeho záujmu o výrobky strojárenskej metalurgie a neopodstatnené zvyšovanie cien základných zlievárenských surovín a materiálov. Spoločnosť aj naďalej pracuje v šetrnom režime v oblasti miezd a investičnej výstavby. Realizujú sa len už dávnejšie dohodnuté kontrakty v oblasti zlepšovania životného prostredia.

Zlieváreň SEZ Krompachy vznikla v roku 1992, a to v procese privatizácie zo š.p. SEZ Krompachy. Firma sa zaoberá vývojom, výrobou a predajom výrobkov strojárenskej metalurgie, v predmete podnikania má aj nakladanie s hutníckym a zlievárenským odpadom.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM