Aktualizované Zo Slovenska

ZMENA pri pandemickej PN: Dávka sa vracia na štandardnú úroveň! Budú očkovaní ZVÝHODNENÍ?

Medzi návrhmi konzília odborníkov figurovala aj zmena pri pandemickej PN. Vláda takto odborníkom sčasti vyhovie, i keď tí žiadali zníženie PN len pre neočkovaných chorých.

Ilustračný obrázok k článku ZMENA pri pandemickej PN: Dávka sa vracia na štandardnú úroveň! Budú očkovaní ZVÝHODNENÍ?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Dávka pandemickej PN už nebude na súčasnej úrovni, ochorenie COVID-19 chce štát zrovnoprávniť s ostatnými ochoreniami. To znamená, že človek, ktorý ochorie na COVID-19, bude poberať rovnakú dávku PN ako pri akejkoľvek inej chorobe. Počas krátkeho tlačového brífingu to povedal premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

Zrovnoprávnená pre všetkých

„Sú tu mnohé iné choroby, ktorými dnes ľudia trpia a nemajú na výber. Či už sú to onkologické alebo rôzne iné choroby, takýto človek poberá štandardnú péenku. Preto sme sa rozhodli vrátiť dávku PN na štandardnú úroveň, pretože dnes už sa pred ochorením COVID-19 dokážeme chrániť, máme tu vakcínu, sme v úplne inej situácii, preto táto péenka bude zrovnoprávnená pre všetkých,“ vysvetlil premiér.

Minulý týždeň medzi návrhmi konzília odborníkov figurovala aj zmena pri pandemickej PN. Vláda takto odborníkom sčasti vyhovie, i keď tí žiadali zníženie PN len pre neočkovaných chorých. Pre očkovaných ľudí, ktorí ochoreli na COVID-19, navrhovali zachovať výhodnejšiu pandemickú PN.

Kontrola zamestnancov

Vláda chce tiež podľa premiérových slov zmeniť legislatívu tak, aby firmy mohli zistiť, či je ich zamestnanec očkovaný, testovaný alebo po prekonaní ochorenia COVID-19. „A ak nie je ani jedno z toho, tak v takom prípade sa môže rozhodnúť, že týchto zamestnancov bude testovať, v takom prípade im je povinný toto testovanie dvakrát do týždňa zabezpečiť,“ povedal premiér.

O návrhoch bude rokovať na svojom najbližšom zasadnutí vláda. Viac informácií premiér prisľúbil po rokovaní.

Krajniak je proti

Na dohodu o zrovnoprávnení pandemickej PN a PN pre ostatné choroby, o ktorej premiér informoval na tlačovom brífingu, ale aj predtým na sociálnej sieti, zareagoval aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Nie je za zrušenie pandemickej PN.

„Analyzovali sme údaje zo Sociálnej poisťovne o čerpaní pandemických péeniek z celkového počtu péeniek za mesiac september. Podľa tohto porovnania pandemická PN nie je zneužívaná, a preto si myslíme, že rušiť ju z dôvodu zneužívania, nie je potrebné. Pandemickú PN sme zaviedli pre to, aby ľudia s pozitívnym testom na COVID-19 alebo ľudia, ktorí boli v kontakte s pozitívnou osobou, dodržiavali karanténu a chránili zdravie a životy blízkych. Keďže nedochádza k zneužívaniu a toto opatrenie plní svoj cieľ, rušenie pandemickej PN z dôvodu jej zneužívania, nie je potrebné,“ skonštatoval minister.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM