Webnoviny - Svet

Zmeny v daniach a odvodoch nie sú definitívne

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Avizované zmeny v zjednotení a znížení výšky paušálnych výdavkov, či platení odvodov z dohôd nemusia byť definitívne. Ako uviedla po stredajšom rokovaní vlády premiérka Iveta Radičová tieto témy budú ešte predmetom ďalších rokovaní, rovnako ako aj téma platenia odvodov z podielov na zisku. Veľká časť občanov zarába podľa premiérky pri dohodách mesačne sumu do 166 eur, respektíve sumu do výšky minimálnej mzdy. „Uvažujeme o tom, či sa vôbec týchto ľudí budú nejaké zmeny dotýkať,“ dodala premiérka. Rovnako sa podľa jej slov diskutuje o paušálnych výdavkoch, či o platení odvodov pri vyplácaní podielov na zisku. Cieľom vlády je podľa Ivety Radičovej nájsť riešenie, ktoré sa nebude dotýkať „bežných občanov“. Konkrétne riešenia budú predmetom rokovaní na budúcotýždňovej koaličnej rade, ktorá by podľa premiérky mala byť v utorok.

Pripravované zmeny v zdaňovaní príjmov, ako aj v sociálnych a zdravotných odvodoch predstavili zástupcovia jednotlivých rezortov v úvode tohto týždňa. Ako uviedol na pondelňajšej tlačovej besede minister financií Ivan Mikloš, pripravené zmeny majú pomôcť ozdraviť rozvrátené verejné financie, ako aj zlepšiť daňovo-odvodový systém. Od nového roka by tak podľa ohláseného zámeru malo živnostníkov čakať zjednotenie a zníženie výšky paušálnych výdavkov na jednotnú výšku 30 %. Rovnako chce rezort financií obmedziť uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane len na tzv. aktívne príjmy, teda len na príjmy zo závislej činnosti, z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Jednou zo zásadných zmien bude aj zrušenie nezdaniteľných častí základu dane na účelové sporenie, životné poistenie a doplnkové dôchodkové sporenie. Zdaňovať sa už podľa nových pravidiel bude aj príjem dosiahnutý pri predaji bytu alebo obytného domu alebo inej nehnuteľnosti, avšak len pri nehnuteľnostiach nadobudnutých po účinnosti novely zákona o dani z príjmov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM