Lucia Lauková Správy

Zmeny v príspevku na dopravu žiakov: Platiť začnú už v novom školskom roku

Nový školský rok prinesie aj viaceré zmeny v príspevku na dopravu žiakov. Tieto deti budú môcť cestovať bezplatne.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v príspevku na dopravu žiakov: Platiť začnú už v novom školskom roku
Zdroj: TASR

Novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú poslanci parlamentu odsúhlasili koncom júna, prináša so sebou zmenu v príspevku na dopravu. Od 1. septembra dostanú príspevok na dopravu aj žiaci ZŠ a špeciálnych ZŠ, ktorí pochádzajú z obcí, kde je zriadená základná škola, ale nie s vyučovacím jazykom, v ktorom sa chce žiak vzdelávať.

„Ak v takomto prípade bude žiak cestovať do najbližšej školy s daným vyučovacím jazykom, bude mať nárok na príspevok na dopravu,“ uviedlo ministerstvo školstva. Doteraz to bolo tak, že ak bola v obci základná škola s vyučovacím jazykom slovenským a žiak má záujem navštevovať školu s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, peniaze na dopravu nedostal.

Novinkou od nového školského roka bude aj to, že v gymnáziách bude možné vytvárať skupiny žiakov v predmetoch cudzí jazyk, informatika, náboženstvo, telesná a športová výchova a na hodinách, ktoré majú charakter laboratórnych cvičení, praktických cvičení a projektov aj spájaním žiakov rôznych tried toho istého ročníka s najvyšším počtom 23 žiakov. „Doteraz platný štátny vzdelávací program umožňoval v týchto predmetoch len delenie v rámci triedy. Vytváranie skupín žiakov z rôznych tried v tom istom ročníku umožní účinnejšie a kvalitnejšie vzdelávanie, ako aj efektívnejšiu tvorbu rozvrhu,“ vysvetlil rezort školstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM