Zo Slovenska

Zmluva v rozpore so zákonom. Slovenské nemocnice za hranicou, ide o milióny eur!

Kontrola Najvyššieho kontrolného úrade priniesla nepríjemné zistenia. Týkali sa koncesných zmlúv na stravovacie služby v štátnych nemocniciach!

Ilustračný obrázok k článku Zmluva v rozpore so zákonom. Slovenské nemocnice za hranicou, ide o milióny eur!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tri štátne fakultné nemocnice uzatvorili koncesné zmluvy na stravovacie služby v rozpore so zákonom. Potvrdili to závery kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý si posvietil na deväť štátnych zariadení. Banskobystrická, trenčianska a trnavská nemocnica nemali na takýto krok súhlas vlády. Pre predražené zmluvy s externými firmami odišli v roku 2014 všetci riaditelia dotknutých zariadení, rovnako šéf služobného úradu ministerstva zdravotníctva.

Čítajte tiež: Na operáciu odchádzajú so smiechom. Malých pacientov v Bystrici rozveseľujú klauni

„Koncesné zmluvy na stravovacie služby boli uzatvorené bez súhlasu vlády SR, čo bolo v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Ich zmluvné podmienky boli pre nemocnice nevýhodné a nevyvážené, lebo najmä rozhodujúca časť rizika neplnenia odberu dohodnutého objemu stravných jednotiek bola na nemocnici, o riziko sa nedelí s dodávateľom,“ píše sa v správe NKÚ. Nemocnice tiež nemali analýzy, ktoré by preukázali efektívnejšie využitie verejných zdrojov prostredníctvom externého dodávateľa.

Zmluvy na dodávku stravy pre pacientov a zamestnancov uzatvorili nemocnice na desať rokov. Banskobystrická nemocnica v čase kontroly rokovala o uzatvorení dodatku k zmluve, ktorý by upravoval odoberanie a odplatu za stravné jednotky.

Na zmluvy poukázal denník SME v spolupráci s Transparency International Slovensko. Ich zistenia ukázali, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia mali za stravu pre pacientov platiť o polovicu menej. Popradskej nemocnice, ktorej riaditeľ pre kauzu skončil tiež, sa kontrola NKÚ netýkala.

Pozrite si v bohatej fotogalérii aj pestré zábery z ulíc mesta, zachytené začiatkom októbra!

Čítajte tiež: FOTO: Bystričania sa konečne dočkali. Čierna skládka pri rómskej osade zmizne!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Keď Bystrica začne hrať farbami jesene
60
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM