Zo Slovenska

ZMOS: 12 inšpiratívnych príkladov dobrej praxe ukazuje, že sa to v samospráve dá

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) počas končiaceho roka predstavilo 12 príkladov dobrej praxe, každý z iného regiónu.

Ilustračný obrázok k článku ZMOS: 12 inšpiratívnych príkladov dobrej praxe ukazuje, že sa to v samospráve dá
Zdroj: TASR

Príklady slúžia ďalším samosprávam ako návod na realizáciu inovatívneho a udržateľného riešenia.

„Pre mestá a obce, ktoré majú podobný problém, predstavujú inšpiráciu a zároveň možnosť, ako minimalizovať riziká vyplývajúce z nesprávne nastavených pilotných projektov,“ upozornil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Dodal, že príklady sledujú princípy, akými sú transparentnosť, efektívnosť, účelnosť, vlastná iniciatíva samosprávy a jej obyvateľov, prínos pre komunity, princíp dobrej správy a udržateľnosť.

„V rámci ponúknutých inšpirácií v tomto roku predstavil ZMOS napríklad potravinovú linku pomoci v Strážskom, denný letný tábor Susedia v Pukanci, Gazdovské trhy v Bátovciach či projekt v Hnúšti, kde most odsúdený na zánik spojil brehy rieky a ľudí,“ priblížil Kaliňák upozorňujúc, že všetky príklady dobrej praxe sú zverejnené na webe združenia.

ZMOS od roku 2018 spracovalo 48 príkladov dobrej praxe do manuálu s názvom Kroky k úspechu. Dáva ich do pozornosti aj samosprávam na Ukrajine v rámci spoločného projektu, ktorý je zameraný na transfer poznatkov a prezentáciou úspešných riešení.

Príklady dobrej praxe sú súčasťou národného projektu s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM