Tomáš Batiz Regióny

Známu liptovskú dolinu chcú premenovať: Jej názov sa zmení na nepoznanie

Jedna z liptovských obcí sa snaží o obnovenie historického názvu. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Známu liptovskú dolinu chcú premenovať: Jej názov sa zmení na nepoznanie
Foto: Tomáš Batiz

Liptovská obec Smrečany vykonáva v týchto dňoch kroky spojené s obnovením historického názvu Smrečianska dolina. Premenovať chcú známu Žiarsku dolinu, ktorá v súčasnosti nesie názov podľa najbližšej obce – Žiar.

Zástupcovia obce už niekoľko týždňov zhromažďujú rôzne listinné dokumenty, dobové materiály a iné dôkazy, ktoré by preukázali skutočnosť, že Žiarska dolina v Západných Tatrách niesla v minulosti názov Smrečianska dolina. Tiež chcú zistiť, za akých okolností k zmene názvu došlo. „K tomuto rozhodnutiu nás viedol okrem iného aj fakt, že v žiadnych oficiálnych ani informačných materiáloch, spolufinancovaných aj z verejných zdrojov, táto skutočnosť nie je prezentovaná a je dokonca skresľovaná,“ povedal starosta obce Smrečany Vladimír Šiarnik.

„Obnovenie historického názvu Smrečianska dolina neznamená automatické premenovanie Žiarskej doliny. Po zhromaždení dostatočného množstva dôkazov budeme svoje ďalšie kroky konzultovať so všetkými subjektmi pôsobiacimi v Žiarskej, teda bývalej Smrečianskej doline,“ doplnil Šiarnik. Mnohí podľa neho snahy obce pochopili ako útok proti majiteľom pozemkov a susedným obciam. „Mediálna prezentácia tohto prípadu mohla u niekoho vzbudiť dojem, že obyvatelia obcí Smrečany a Žiar sú vo vojnovom stave. Nie je tomu tak, ba veríme, že ani k tomu nedôjde,“ dodal.

Žiarska dolina je jednou z najnavštevo­vanejších dolín nielen v rámci Západných Tatier, ale aj v rámci Tatier ako celku. Nachádza sa tu množstvo kilometrov značkovaných chodníkov, ktoré vedú hlavne po jej okolitých hrebeňoch, a vyhlásená je za skialpinistický areál. K lákadlám Žiarskej doliny patrí symbolický cintorín obetí horských nešťastí Západných Tatier. Známa je aj pre tamojšiu Žiarsku chatu, ktorá sa nachádza vo výške 1325 metrov nad morom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM