JAB Kultúra

Známy herec Spišského divadla: Vyspovedali sme Jozefa Novysedláka

Herec Spišského divadla Jozef Novysedlák pôsobí na divadelných doskách už viac ako dvadsať rokov. Viac o sebe a svojej práci nám prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Známy herec Spišského divadla: Vyspovedali sme Jozefa Novysedláka
Zdroj: sukr.archiv J. Novysedlak

Pochádza z neďalekých Harichoviec, ale už roky žije v Spišskej Novej Vsi. Vyštudoval elektrotechnickú strednú školu, neskôr špecializačné štúdium tanca. O tom, že nakoniec zakotví v Spišskom divadle sa mu ani len nesnívalo. Niečo o sebe a svojom povolaní nám prezradil dlhoročný herec Spišského divadla Jozef Novysedlák.

Ako ste sa dostali k svojmu povolaniu?

Cez konkurz. Práve odchádzal jeden herec z divadla, kde tak ostalo jedno miesto voľné. Vtedajší umelecký šéf Miroslav Dziak Košický ma oslovil s ponukou a ja som ju prijal aj keď musím povedať, že po dlhom prehováraní.

Bol to váš sen stať sa hercom?

Ani nie. V tom čase som sa viac venoval tancu, dá sa povedať, že niekoľko rokov, viedol som vlastný tanečný súbor moderného tanca Memento, učil som tanec na školách, vymetal kurzy rôznych tanečných majstrov. Videl som sa viac ako tanečník než ako herec.

Pochádzate z hereckej rodiny resp. mali ste od detstva v niekom vzor z blízkeho okolia?

Pochádzam z klasickej robotníckej rodiny, kde sa herectvo považovalo za menej „atraktívne“ povolanie. Poriadny muž musí mať poriadnu prácu. Aj keď musím priznať, že obaja moji rodiča milovali knihy a s obľubou počúvali rozhlasove hry. Ja som tuto lásku ku knihám a rozhlasovým hrám zdedil a tam pramení môj vzťah k tomuto povolaniu.

Koľko rokov pôsobíte v Spišskom divadle ?

V divadle pôsobím už 23. sezónu a čo sa týka mužského osadenstva, po odchode Albína Medúza som medzi mužmi najstarší člen súboru.

Okrem Spišského divadla ste pôsobili aj niekde inde?

Spišské divadlo je moja domovská scéna, avšak neodmietol som hosťovanie ani v inom divadle, televízií či rôznych projektoch.

Čo pre vás znamená vaše povolanie?

Tu je strašne zložitá odpoveď. Keď čítam hry svetových dramatikov, veľakrát si konanie postáv predstavujem a premýšľam, ako by som konal v jednotlivých prípadoch ja. Snažím sa z toho poučiť, prenášať to do bežného života a aplikovať aj na svoje okolie.

Koľko divadelných hier približne máte už za sebou vrátane rozprávok?

V priemerne odpremiérujem tri predstavenia ročne, ak to vynásobím 22 rokmi, tak sa pohybujeme okolo čísla 66. Samozrejme, nie je to presné, nepočítal som ich.

Máte aj nejakú obľúbenú postavu, ktorú hráte najradšej a naopak, niečo čo nemáte rád?

Čo sa týka obľúbenosti, alebo neobľúbenosti postáv, tak nemôžem poukázať na žiadnu konkrétnu. Všetky sú rovnako vzácne, lebo na každej treba pracovať, kým sa dostane pred diváka. Je pravdou, že niektoré sa rodia ľahšie, iné ťažšie, no každá vo mne niečo zanechala…

Máte aj nejakú vysnívanú rolu, ktorú by ste si ešte chceli zahrali?

Nie, vysnívanú postavu nemám, pretože každú považujem za jedinečnú a vážim si príležitosť a dôveru režiséra. Nevysnívam si predsa postavu, ktorú nemusím nikdy dostať. Ako by som potom hodnotil svoju kariéru? Alebo horšie, čo ak by som ju dostal a nenaplnil očakávania?

Robíte si žartíky medzi sebou s kolegami počas predstavenia?

Áno. Samozrejme, musíte byť pripravený očakávať od kolegov čokoľvek. Stále však platí zásada, kedy je to vhodné a kedy nie.

Čo vám vyviedli kolegovia, poprípade naopak, čo ste vyviedol vy im?

Počas jedného predstavenia som kolegyni naložil do prázdneho kufra niekoľko závaží, čo samozrejme nevedela iba ona. Všetci ostatní kolegovia už netrpezlivo očakávali v zákulisí na konkrétnu scénu. Kufor sa mal dvíhať s ľahkosťou a postava odísť z javiska za svojím snom ešte aj s melancholickou pesničkou. Po zistení, že kufor sa nedá dvihnúť iba ťahať za sebou sa začalo celé zákulisie smiať čo kolegyňa neustála a so smiechom cez slzy dospievala celú pesničku.

V čom vám môžu priaznivci divadla v tomto období vidieť?

Ujo Váňa, Don Juan v pekle, Reštavrácia, Rysavá jalovica, Kráska a netvor, Jánošík a Perinbaba.

Čo robíte rád vo svojom voľnom čase?

Venujem sa rodine, kde mi radosť robia moje dve malé deti, rád čítam a trávim čas v záhrade, kde môžem zrelaxovať po premiére, alebo po namáhavom dni.

Máte rád v Spišskej či v okolí nejaké konkrétne miesto?

Veľmi rád sa vraciam do rodného domu v Harichovciach, kde na mňa čaká veľa spomienok z detstva. Čo sa týka Spišskej Novej Vsi a okolia, tak vždy, keď je možnosť navštíviť a obzrieť si nejakú staršiu budovu, tak takúto príležitosť využijem.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Plesovú sezónu využili v Spišskej aj najmenší. V priloženej galérii si môžete pozrieť, ako sa zabávali na detskom plese.

Boli sme pri tom: Najmenší si v Spišskej Novej Vsi užili svoj ples
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM