Tomáš Batiz Správy Regióny

Znovuotvorenie hokejovej triedy: Žiaci budú kombinovať vyučovanie s tréningami

V Liptovskom Mikuláši po niekoľkých rokoch opäť otvorili hokejovú triedu pre mladé talenty.

Ilustračný obrázok k článku Znovuotvorenie hokejovej triedy: Žiaci budú kombinovať vyučovanie s tréningami
Zdroj: Dnes24.sk

Do školských lavíc na Základnej škole M. R. Martákovej tak včera zasadli v jednej triede piataci v tričkách s logom MHK 32. Vyučovanie tu budú s hokejovou prípravou kombinovať 20 žiaci, z nich je jedno dievča. Trieda vznikla v roku, keď organizovaný hokej v meste oslavuje 85. výročie.

„Hokej je pre naše mesto jedným z prioritných športov, radnica ho podporuje a ja som si istý, že príprava talentov v hokejových triedach je správny spôsob, ako pre náš hokejový klub a možno aj pre svetové fóra pripravíme odchovancov či reprezentantov. Veď môžem uviesť príklady mnohých zvučných mien, ktoré vzišli z takýchto tried v našom meste v uplynulých desaťročiach a mladým talentom budú vzorom. Spomeniem len také hviezdne priezviská, ako Laco, Droppa, Cibák, Uram či Jurčina,“ konštatoval mikulášsky primátor Ján Blcháč .

Tréningy na ľade i v telocvični

Žiaci budú mať v rozvrhu zakomponované štyri hodiny na ľade a tiež prípravu v telocvični. „Pre rodičov týchto mladých hokejistov je to istý spôsob odbremenenia, pretože im odpadne starosť voziť svoje ratolesti na tréningy skoro ráno či v popoludňajších hodinách, všetko budú zvládať v rámci školy. Samozrejme, tieto decká to majú náročnejšie, ako ich rovesníci, pretože v rámci učebných osnov nemajú nijako znížené nároky na zvládnutie učiva a nemajú znížený ani počet vyučovacích hodín,“ vysvetlila riaditeľka školy Alena Ridzoňová. Podľa jej slov je výber žiakov do triedy s hokejovým zameraním sitom nielen v športovej oblasti (fyzická zdatnosť, psychotesty), žiaci musia mať aj dobrý prospech.

Dôraz na korčuliarsku gramotnosť

Žiakov zo športovej triedy so zameraním na ľadový hokej má pod dohľadom učiteľ športovej prípravy. Škola úzko spolupracuje s Občianskym združením Hokejové talenty. „Otvoreniu predchádzalo mnoho rodičovských združení aj osveta, aby rodičia dostali presné informácie o tom, čo ich deti čaká. Väčšina žiakov je z mesta, ale nájdu sa aj z okolitých obcí. Po športovej stránke dávame okrem hokeja dôraz aj na korčuliarsku gramotnosť,“ uviedol športový manažér Hokejových talentov Vladimír Bella.

K hokeju má blízko aj triedna učiteľka piatakov Eva Psotková, ktorá je veľký nadšenec hokeja, často ju môžete vidieť aj v hľadisku domácich zápasov MHK 32 Liptovský Mikuláš. „Bolo potrebné zvoliť takého triedneho učiteľa, ktorý bude mať aj porozumenie pre žiakov nielen vo vzdelávacej oblasti, ale aj v ich športovej príprave,“ dodala Ridzoňová.

V škole predtým fungovali hokejové triedy od roku 1979, pre nedostatok žiakov ich na prelome dekád zrušili. Paradoxne do hokejovej triedy chodil aj prvý slovenský olympijský víťaz vo vodnom slalome Michal Martikán.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM