Anton Hrachovský Správy Regióny Zo Slovenska

Zo Zámkov cestujú tisíce ľudí: Za rok 2018 sa predalo vyše 850-tisíc cestovných lístkov

Cestu vlakom využívajú tisíce Novozámčanov. Tunajšia železničná stanica patrí medzi hlavné uzly Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Zo Zámkov cestujú tisíce ľudí: Za rok 2018 sa predalo vyše 850-tisíc cestovných lístkov
4
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Keďže Nové Zámky patria k hlavným uzlom železničnej siete na Slovensku, niet divu, že každodenne využívajú tento spôsob dopravy tisíce obyvateľov. Množstvo z nich využíva časové predplatné lístky (napr. týždenníky, mesačníky), iní, ako dôchodcovia a študenti, cestujú zadarmo resp. za minimálny poplatok. Cestujú predovšetkým do práce, školy, prípadne za zábavou.

Skoro milión predaných lístkov

Bežne sa stáva, že vlaky, predovšetkým smerom do Bratislavy sú ´napchané´ do posledného miestečka, či už ide o skoré ranné spoje okolo 4.-6. hodiny ráno, vlaky Eurocity o 7:11 resp. 9:11 alebo poobedné spoje.

Koľko sa teda v roku 2018 predalo cestovných lístkov na železničnej stanici Nové Zámky? „V roku 2018 bolo na železničnej stanici Nové Zámky, ktoré sú našim dôležitým dopravným uzlom, predaných 852 876 cestovných dokladov, z toho 13,5 % bolo predaných za obyčajné cestovné v plnej sume,“ informoval riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. V plnej sume sa tak predalo zhruba 115 140 cestovných lístkov.

„V čísle 13,5 % teda nie sú započítané žiadne zľavnené lístky, časové predplatné lístky, ZŤP zľavy, zľavy pre študentov a dôchodcov na diaľkových vlakoch mimo kontingentu,“ pokračuje Tomáš Kováč.

„Vo vyššie uvedených číslach tiež nie sú zahrnuté doklady predané online napr. cez internetový obchod či mobilnú aplikáciu. Ich podiel sa minulý rok rýchlo blížil k 30 %. V máji 2019 dosiahol celoslovenský online predaj cestovných dokladov 32 %,“ dodal na záver hovorca ZSSK.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Železničná stanica Nové Zámky
4
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM