Kultúra

Zomrel najslávnejší Čechoslovák! Zahraničné médiá reagujú na úmrtie Karla Gotta

Zomrel Karel Gott, najznámejší Čechoslovák, ktorý bol zrejme aj najznámejším spevákom komunistickej éry. Uviedol to v stredu maďarský spravodajský server 444.hu, podľa ktorého Gott na rozdiel od mnohých hviezd socialistického tábora bol populárnym aj na Západe.

Zdroj: YouTube.com

O umelcovom úmrtí informovali prakticky všetky maďarské médiá. Server Index.hu pripomenul, že Gott viackrát navštívil aj Maďarsko, v roku 2003 spieval v budapeštianskom hoteli Hilton a v roku 2005 po koncerte v komplexe Savoya Park ho požiadal o autogram starosta Budapešti Gábor Demszky.

V reakcii na správu o Gottovom úmrtí sa populárny maďarský spevák György Korda rozplakal. Pre komerčnú televíziu ATV povedal, že skoro odpadol, aj keď už dávnejšie vedel, že s českým spevákom je zle.

„Mali sme veľmi dobré vzťahy so ‚Sinatrom Východu‘,“ povedal takisto 80-ročný Korda, ktorý sa s Gottom poznal vyše 50 rokov. Pripomenul, že prvýkrát sa stretli v roku 1965 vo vtedajšom Sovietskom zväze a stretli sa v zahraničí na viacerých vystúpeniach.

Úmrtie českého speváka Karla Gotta si v stredu všímajú viaceré médiá v zahraničí vrátane Nemecka, Rakúska, Poľska či Ruska. Gott sa v Nemecku tešil veľkej popularite vďaka naspievaniu šlágrov alebo titulnej piesne pre seriál Včielka Maja, pripomína spravodajský server ČT24.

„S Karlom Gottom zomrel jeden z najväčších tenorov a spevákov šlágrov. Počas viac ako 60 rokov, ktoré strávil na pódiách, predal 50 miliónov albumov,“ uviedol server nemeckého denníka Bild.

Taktiež server týždenníka Die Zeit upozorňuje, že Gott bol jednou z najväčších hviezd sveta šlágrov, tak obľúbeného najmä v Nemecku. „Klasicky vzdelaný tenor si vyslúžil pomenovanie Sinatra Východu,“ píše Die Zeit a pripomína, že neprekonateľnou legendou bol spevák aj vo svojej domovine, kde získal 42 Zlatých slávikov.

Rakúsky denník Kurier uviedol, že bol nielen Zlatým hlasom z Prahy, ale taktiež Sinatrom východu. Dodal, že podobne ako Barbra Streisandová alebo práve Frank Sinatra vydržal na scéne celé desaťročia.

Francúzska tlačová agentúra AFP spomína jeho ďalšiu prezývku božský Karel a pripomína, že naspieval tiež Pretty Woman od Roya Orbisona alebo Forever Young od skupiny Alphaville. Gott bol tiež zručným maliarom a príležitostným hercom. Ocenenia zbieral vo viacerých krajinách vrátane Nemecka, Poľska a Ruska, uvádza AFP.

Agentúra AP pripomína, že počas svojej kariéry vydal 300 albumov a konštatuje, že bol vzácnym prípadom východoeurópskeho speváka, ktorý sa stal populárnym aj za železnou oponou v západoeurópskych krajinách.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Karel Gott
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM