Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

Odvolávanie Roberta Kaliňáka: Pre Matovičov transparent schôdzu prerušili na neurčito

Opozícia sa dnes pokúša odvolať Roberta Kaliňáka. Už druhý raz za mesiac. Mimoriadna schôdza parlamentu sa začala o 13.00. Stále trvá, no momentálne sa nerokuje.

Ilustračný obrázok k článku Odvolávanie Roberta Kaliňáka: Pre Matovičov transparent schôdzu prerušili na neurčito
Zdroj: TASR

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už od obeda čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Mimoriadnu schôdzu parlamentu však pred pár minútami už po druhý raz prerušil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Prvá veľká prestrelka názorov, za aj proti odvolaniu Kaliňáka, trvala zhruba do 17.00 hod. Vyvrcholila príchodom Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), ktorý roztiahol na zem transparent s nápisom: Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne.

Preto bola schôdza po prvý raz prerušená. Po pol hodine Matovič transparent stiahol a na ďalšiu pol hodinu si zobral slovo. Rozprava mala pokračovať faktickými pripomienkami, no Matovič znova roztiahol svoj transparent a schôdzu opäť prerušili. Na neurčito. „Nechápem, prečo pán poslanec bráni rokovaniu, veď schôdzu inicioval,“ reagoval šéf parlamentu Andrej Danko.

Transparent je nezákonný

Podľa Danka je transparent nezákonný, a je prekážkou v pokračovaní schôdze. Matovič oponoval, že použiť akúkoľvek vizualizáciu mu umožňuje zákon a poslanci to robili od vzniku samostatnej SR.

Danko uznal, že Rokovací poriadok NR SR má svoje roky a nepočítal s takýmito situáciami. „Musíme nájsť nové spôsoby, ako nastaviť kultúru. Sála NR SR nie je priestor na páchanie trestných činov. Som si vedomý, že každý poslanec má právo na názor, ale táto sála má právo na úctu, lebo je pod drobnohľadom verejnosti,“ zdôraznil Danko, ktorý na piatkové ráno zvolal mimoriadne poslanecké grémium, ktorého predmetom bude zmena rokovacieho poriadku pre takéto situácie.

„Bolo zabránené poslancovi vykonávať si svoj mandát. Béla Bugár (Most-Híd) mi ako predsedajúci schôdze zakázal transparent, pritom v roku 1996 bránil v parlamente transparentom vo vystúpení Ivanovi Lexovi. Keď sa to týka ich, mohli brániť iným poslancom vystupovať, keď sa to týka nás, aj keď sme nikomu v ničom nebránili, tak zrazu sú schopní prerušiť schôdzu,“ povedal Matovič s fotografiou v rukách, na ktorej bol Bugár s transparentom.

Stále nevidíme dôvod

Vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra dva týždne po tom, ako národná rada zamietla obdobný návrh, vníma vláda ako vytváranie zlého mena Slovenska počas predsedníctva v Rade Európskej únie. Vyhlásil to dnes v pléne parlamentu premiér Robert Fico, ktorého vláda Kaliňáka obhajuje a jeho odvolanie odmieta.

Informácie, ktoré prináša opozícia, podľa Fica už Kaliňák niekoľkokrát vysvetlil pred svojimi koaličnými partnermi, ale aj priamo médiám. „A tým podozrenia jasne argumentmi a dôkazmi vyvrátil,“ dodal premiér, podľa ktorého je Slovensko vnímané ako dôveryhodná krajina a opozícia môže tomuto obrazu šírením nenávisti a zla škodiť, koľko chce.

Ak by Bašternák prehovoril, padne vláda

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) v úvodnom slove povedal, že ak by podnikateľ Ladislav Bašternák začal rozprávať, padla by súčasná vláda. „Preto sa robia úkony naoko,“ povedal aj na margo stredajšej policajnej razie u Bašternáka.

Druhé odvolávanie za mesiac

Kaliňák čelil pre daňovú kauzu Bašternák odvolávaniu aj 7. júna. Za jeho zosadenie z vládneho postu vtedy hlasovalo 58 členov snemovne zo 138 prítomných. Kaliňákovo odvolanie podporili všetci prítomní poslanci OĽaNO-NOVA, ĽSNS, zo SaS sa zdržal len Alojz Baránik, za odvolanie bola aj väčšina klubu Sme rodina a traja nezaradení.

Proti boli všetci prítomní koaliční poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete. Ak Kaliňák ustojí aj druhý opozičný pokus o odvolanie, opozícia podá návrh na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi. Opozícia avizovala na pondelok ďalší protest, okrem Bratislavy tentoraz aj v Košiciach.

Čítajte aj: Roberta Kaliňáka budú opäť odvolávať. Opozícia: Ďalší na rade je premiér

Čítajte aj: Ministrovu hlavu žiadajú tisícky ľudí. Majú jasno: Dosť bolo Fica! a Kaliňák do basy!

Kalinak odvolavanie
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM