Eva Mikulová Technológie

Zostrojili auto, ktoré dokáže prejsť 1000 kilometrov s litrom pohonnej hmoty v nádrži

Študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach predvedú svoje ultraľahké a úsporné vozidlo už na budúci týždeň v Londýne.

Ilustračný obrázok k článku Zostrojili auto, ktoré dokáže prejsť 1000 kilometrov s litrom pohonnej hmoty v nádrži
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Mladý tím z Košíc skonštruoval nové úsporné vozidlo a je pripravený ukázať, čo dokáže. Študenti Strojníckej fakulty TUKE mieria do Londýna na 34. ročník pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2018.

Doterajší ich slovenský rekord bol 783 km na liter paliva a teraz chcú dokázať, že ich nové auto prejde 1000 kilometrov na liter paliva.

Vylepšený aerodynamický tvar eliminuje aj najmenší odpor vzduchu a odľahčená karoséria znižuje celkovú váhu vozidla. Tá po úpravách klesla na 35 kg. Košickí študenti zabojujú o dobrý výsledok v silnej konkurencii, ktorú tvorí 149 tímov z 24 krajín.

Súťažia od roku 1994

Tím vysokoškolákov z Košíc je prvým slovenským tímom a zároveň aj prvým tímom zo strednej Európy, ktorý sa zúčastnil pretekov Shell Eco-marathon Europe. Študenti Strojníckej fakulty TUKE začali svoju históriu v súťaži písať už v roku 1994.

Tento rok idú do súťaže s úplne novým modelom, ktorý na rozdiel od predchádzajúcich má samonosnú karosériu. Vozidlo stálo 50 tisíc eur, a financovala si to Strojnícka fakulta. Pilotovať vozidlo bude poslucháčka 4. ročníka Strojníckej fakulty Jana Duchnovská, ktorá už v Londýne pretekala aj minulý rok.

Unikátne auto SF TUKE Košice
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM