Ľubomír Hudačko Regióny Regióny

Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 najkrajšie domy smútku v celom Prešovskom okrese!

Domom smútku sa viacerí z nás radšej vyhýbajú. Ak ich už navštívime, tak väčšinou s hrčou v krku a slzami v očiach. Napriek tomu i tieto budovy môžu pôsobiť dôstojne. Aj Prešovský okres sa môže viacerými pochváliť, my sme vybrali tri z nich, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 najkrajšie domy smútku v celom Prešovskom okrese!
Zdroj: Dnes24.sk

Dom smútku vo Veľkom Šariši

Dom smútku vo Veľkom Šariši bol postavený v 80. rokoch. Je v plnej správe mesta Veľký Šariš a jeho technický chod zabezpečujú Technické služby mesta Veľký Šariš. Čiastočne opravený a zrekonštruovaný bol v rokoch 2007–2009. V tom čase bol na čelnej stene osadený a vysvätený drevený oltár, ktorý pochádza z dielne obyvateľa mesta – rezbára Mareka Mikluša.

Od tohto času sa v dome smútku konajú aj cirkevné bohoslužby a posledné rozlúčky s občanmi mesta Veľký Šariš. Kapacita je približne 200 ľudí. Je plne vybavený, okrem toho sa v dome smútku nachádza priestranná vstupná hala, obradná miestnosť s mramorom, samostatná miestnosť s mramorovým katafalkom, prípravné miestnosti pre kňaza aj pomocný personál, miestnosť pre pracovníkov Technických služieb, sklad a toalety. Je ozvučený. V meste sú spolu tri cintoríny. Tam, kde je dom smútku je Hlavný – ulica Tulčícka. Starý cintorín obyvatelia nazývajú Alžbetka. Nachádza sa tam starý kostolík zasvätený sv. Alžbetke a tretí cintorín sa nachádza v prímestskej časti Kanaš.

Dom nádeje v Kapušanoch

Dom nádeje v Kapušanoch bol postavený v roku 1994. Môžete ho nájsť na okraji cintorína, ktorý má v súčasnosti 959 hrobových miest a k 23.5.2016 vyše 1602 zosnulých. Vstup na priečelí Domu nádeje zdobí súsošie sv. Jozefa, patróna dobrej smrti a sv. Michala, sprevádzajúceho duše zomrelých, odmeriavača ich dobrých skutkov pred Božím súdom, autormi sú Ján a Erik Križovenský.

Dom nádeje je plne vybavený, v prípade potreby slúži aj susedným obciam. K zariadeniu patrí prípravná miestnosť, chladiaci box a chladiaca vitrína a sociálne zariadenia. Jadro Domu nádeje tvorí priestranná obradná miestnosť, kapacita je približne 450 účastníkov pohrebného obradu s atypickým pôdorysom. Pozornosť smútiacich je takto sústredená na katafalk z mramoru a obetný stôl. V pozadí sa vyníma výjav Krista na kríži, ktorého obeta a sláva Božieho baránka osvetľuje poslednú rozlúčku so zomrelým nádejou na večný život. Autorom je taktiež pán Križovenský, rovnako ako aj drevenej zvonice tvoriacej exteriérovú časť Domu nádeje.

Dom smútku vo Vyšnej Šebastovej

Objekt domu smútku v dedine Vyšná Šebastová sa nachádza vedľa jestvujúceho cintorína obce. Bol realizovaný cez Program rozvoja vidieka. Dokončený bol v roku 2015 a posvätený 12. apríla v tom istom roku. Slúži pre všetky cirkvi zastúpené v obci. V obradnej miestnosti pre 120 ľudí je umiestnený katafalk a obradný stôl. K vybaveniu patrí miestnosť s chladiacim boxom, sociálne zariadenia a miestnosť pre farára. Dom smútku je postavený z tvárnice a kamenného obkladu, teda z materiálov vyrábaných práve v obci Vyšná Šebastová.

V OBRAZOCH: Najkrajšie domy smútku v Prešovskom okrese
9
Galéria
Ktorý z týchto domov smútku v Prešovskom okrese sa vám páči najviac? v Kapušanoch
vo Veľkom Šariši
vo Vyšnej Šebastovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM