Ľubomír Hudačko Rôzne

Zoznámte sa s Poppym: V prešovskej škole si vytvorili vlastného humanoidného robota!

Bude slúžiť ako učebná pomôcka. Reč je o humanoidovi menom Poppy, ktorého na prešovskej elektrotechnickej priemyslovke vytlačili na 3D tlačiarni. Vie aj rozprávať či hýbať rukami, tlač trvala až tri mesiace. Teoreticky možno bude pôsobiť aj ako vrátnik na škole.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s Poppym: V prešovskej škole si vytvorili vlastného  humanoidného robota!
Zdroj: Dnes24.sk

S nápadom vytvoriť humanoidného robota a so základnými informáciami prišiel riaditeľ Slavomír Kožár. Najprv však na školu museli zadovážiť 3D tlačiareň a potom nastalo zoznamovanie sa so samotnou tlačou.

Nedarilo sa tlačiť na prvýkrát

„Bolo to pre nás úžasné, pretože sme o 3D tlači len počuli a videli sme ju len na internete. Najprv sme sa museli s tlačiarňou naučiť pracovať, čomu predchádzalo niekoľko nepodarkov. Tlačeniu komponentov robota na 3D tlačiarni sa vo voľnom čase s nadšením venoval učiteľ Martin Ambrozy. Komponenty robota sa vyznačovali komplikovanými tvarmi a tak niektoré komponenty sa nedarilo vytlačiť na prvýkrát,“ zhodnotil začiatky pokusov pri tlačení učiteľ Jozef Macej.

3D tlač zabrala asi 4 mesiace a to vo voľnom čase, mimo pracovnej doby. Všetky najdôležitejšie súčasti robota vrátane inteligentných servomotorov boli objednané z Francúzka. S prekonaním jazykovej bariéry tak musela pomôcť učiteľka cudzích jazykov Jana Feňovčíková. „Na rozhýbanie robota slúži 25 servomotorov, ktoré komunikujú s radiacou jednotkou, momentálne je to osobný počítač, po trojvodičovej zbernici,“ vysvetľuje ďalej Macej.

Teoreticky by mohol byť vrátnikom

Robot Poppy by mal v budúcnosti slúžiť ako učebná pomôcka na vyučovanie odborných predmetov, hlavne programovania. Mohol by byť aj zaujímavým spestrením vyučovacích hodín, pretože žiaci by mohli využiť poznatky z programovania napríklad na rozhýbanie ruky, či nohy robota. Pre šikovnejších žiakov sa otvára priestor pre vývoj umelej inteligencie, napríklad môžu robota naprogramovať tak, aby na základe informácie z kamery podal človeku ruku, pozdravil sa a podobne.

„Teoreticky by mohol Poppy slúžiť aj ako vrátnik pri vstupe do školy a na pozdrav žiakov by reagoval kývaním ruky a zaželaním úspešného dňa, predstavivosti sa medze nekladú. Ešte stále je na Poppym čo vylepšovať, veľkým cieľom je pre nás to, aby robot začal chodiť. Nie je to jednoduchá úloha, pretože chyba v riadiacom programe môže spôsobiť pád robota a jeho zničenie, preto robot zatiaľ len sedí na stoličke,“ vysvetlil Macej.

Dodal, že okrem chodenia je v pláne robotovi osadiť na hlavu LCD displej, na ktorom by boli animácie očí, úst, a tak by robot počas rozprávania mohol žmurkať očami a hýbať ústami. Robot vzbudzuje u žiakov záujem a našlo sa už niekoľko žiakov, ktorí by chceli na zdokonaľovaní robota spolupracovať. „Robotika je pre žiakov veľkým lákadlom, pretože je zábavná, môžu prejaviť svoju kreativitu, či už ide o vzhľad a konštrukciu, alebo choreografiu pohybov, samozrejme aj preto, že v robotike vidia budúcnosť,“ zakončil Macej. Výrobná dokumentácia robota Poppyho, návod na zostrojenie a modely súčiastok určené k 3D tlači sú voľne dostupné na internete.

Môže vás zaujímať:

Toto je paráda: Prešovskej strednej škole sa podarilo niečo, čo žiadnej inej na svete!

Je prísny, ale proste frajer: Toto je najobľúbenejší učiteľ prešovskej elektrotechnickej priemyslovky!

foto: archív, spše

Humanoid na prešovskej priemyslovke: Vie rozprávať, tlačili ho 3 mesiace
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM