Webnoviny - Svet

Zrušenie trestnoprávnej imunity poslanci opäť odmietli

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Trestnoprávna imunita poslancov a sudcov sa zužovať opäť nebude.

Za novelu ústavy od Obyčajných ľudí dnes hlasovalo len 32 zákonodarcov zo 138 prítomných, proti ich bolo 37, zdržalo sa 27 poslancov a nehlasovalo 42.

Z klubu KDH novelu podporili len traja členovia, rovnako tak z klubov Most-Híd a SDKÚ-DS. V klube SaS zmenu podporili všetci, z nezaradených sa za zúženie vyslovili Anna Belousovová, Igor Matovič a Andrej Ďurkovský.

Podľa odmietnutého návrhu Obyčajných ľudí by poslancom zostala imunita len na výroky prednesené v parlamente a na hlasovanie. Sudcovia by si zasa ponechali imunitu len na svoje rozhodnutia v súdnom konaní. Návrhy na zrušenie imunity sa v parlamente objavujú pravidelne, citeľné obmedzenie sa však zatiaľ nepodarilo presadiť nikomu.

Kvorka ako príklad

Trestnoprávna imunita poslancov a sudcov je podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča historickým prežitkom, ktorého sa treba zbaviť. V dnešnej rozprave o svojom návrhu na novelizáciu ústavy povedal, že imunita poslancov a sudcov má pri ich práci význam, „nemôže však chrániť poslancov a sudcov vo veciach, ktoré s ich poslaneckou a sudcovskou činnosťou nesúvisia“.

Matovič si myslí, že argumenty, podľa ktorých poslanca môže parlament na stíhanie vydať, sú len výhovorkami. Pripomenul prípad bývalého poslanca za Smer-SD Jána Kvorku, ktorého v minulom volebnom období parlament odmietol na trestné stíhanie vydať, podržala ho vtedajšia koalícia. Kvorka sa napokon trestnému stíhaniu nevyhol, pretože v tomto volebnom období sa do parlamentu nedostal. Matovič však upozornil, že sú poslanci, ktorí svoju funkciu vykonávajú desaťročia a svoje miesto v parlamente si vedia postrážiť, keďže vytvárajú kandidátky. Bývalý poslanec za Smer-SD Ján Kvorka. Archívne fotoFoto: SITA/Jozef Jakubčo

Podľa návrhu Obyčajných ľudí by poslancom zostala imunita len na výroky prednesené v parlamente a na hlasovanie. Sudcovia by si zasa ponechali imunitu len na svoje rozhodnutia v súdnom konaní.

Návrhy na zrušenie trestnoprávnej imunity sa v parlamente objavujú pravidelne, citeľné obmedzenie sa však zatiaľ nepodarilo presadiť nikomu. O rušení trestnoprávnej imunity sa už hlasovalo aj v tomto volebnom období, v októbri 2010, návrh však pre nesúhlas opozície neuspel.

Matovič priznal, že jeho návrh je identický ako ten, ktorý parlament odmietol pred pol rokom, apeloval však na koaličných poslancov, aby sa zachovali rovnako ako vtedy a podporili ho. „Bolo by veľmi zvláštne, ak by ste identický návrh pred šiestimi mesiacmi podporili a dnes, keď ho predkladá Igor Matovič, ho nepodporíte,“ povedal im spoza rečníckeho pultu.

Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) Matoviča uistil, že klub SaS za zrušenie imunity nepochybne zahlasuje. Podporu návrhu vyslovil aj Ondrej Dostál z klubu Most-Híd. Dostál s Matovičom sa zhodli na tom, že parlament by nemal posudzovať, či sú návrhy na vydanie na trestné stíhanie opodstatnené. „Zákonodarná moc by sa nemala starať do toho, ako prokuratúra pri svojom postupe postupovala,“ nazdáva sa Matovič.

Zrkadlo politikom

Návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity má podľa Matoviča zároveň nastaviť poslancom zrkadlo a ukázať, komu na takomto kroku záleží a kto sa mu chce skôr vyhnúť. Podobne sa na vec pozerá aj Sulík. „Dáme možnosť kolegom zo Smeru-SD sa opäť raz vyfarbiť a ukázať, že o zrušenie trestnoprávnej imunity im vôbec nejde,“ povedal.

Tento týždeň už parlament do druhého čítania posunul zrušenie priestupkovej imunity, koalícia ju bude môcť definitívne zrušiť už na najbližšej schôdzi. Na zrušenie trestnoprávnej imunity však bude koalícia potrebovať aj hlasy opozičného Smeru-SD, keďže na zmenu ústavy je potrebná trojpätinová väčšina.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM