Peter Simon Kultúra Zo Slovenska

Zviditeľňuje Gemer na Slovensku: Mária Brdárska - Janoška (81) o účinkovaní v známej folklórnej súťaži, VIDEO!

Teta Mária Brdárska- Janoška reprezentuje náš Gemer v súťaži Zem spieva, a to s hudobným doprovodom Ondreja Hlaváča ml. Dostala sa do semifinále. Čo nám prezradila o účinkovaní v tejto súťaži?

Ilustračný obrázok k článku Zviditeľňuje Gemer na Slovensku: Mária Brdárska - Janoška (81) o účinkovaní v známej folklórnej súťaži, VIDEO!
Zdroj: youtube

RTVS po veľkom úspechu folklórnej šou Zem spieva prináša jej pokračovanie v podobe druhej série. Aj v nej má náš okres zastúpenie, ako vidieť, tak aj úspešné. Náš Gemer úspešne prezentuje známa pani Mária Brdárska – Janoška (81), ktorú doprevádza Ľudová hudba Ondreja Hlaváča ml. Pani Brdárska je v širokom okolí známa svojim spevom a zachovávaním folklórnych tradícií. Pochádza z malebnej obce menom Rejdová. Porotcov očividne zaujala.

Veľkolepú šou Zem spieva teraz čaká druhé semifinálové kolo. Druhá jedenástka tých najlepších sa predstaví naživo už túto sobotu, 10. marca. Rozhodnutie o tom, kto sa stane absolútnym víťazom aktuálnej série, majú v rukách televízni diváci.

Pani Brdárska sa dlhé roky venovala folklórnemu súboru Hôra, kde sa prejavila ako speváčka, ľudová rozprávačka a autorka viacerých zvykových a obyčajových pásiem, a napokon aj ako vedúca. V okrese je známou nositeľkou tradícií.

My sme neváhali a pani Brdársku sme oslovili, aby nám prezradila, prečo sa do súťaže prihlásila, a aké sú jej pocity z celého priebehu šou Zem spieva. „Tejto súťaže som sa zúčastnila po prvýkrát. Prihlásila som sa tu, lebo chcem zviditeľniť celý Gemer a aj našu obec Rejdová s našimi prekrásnymi, ťahavými a veselými piesňami. Samozrejme ma teší, že som sa v tejto súťaži dostala až takto ďaleko,“ hovorí pani Mária Brdárska – Janoška pre Rožňava24.

Ako nám uviedla, to čím ohúrila porotu a divákov nevie. „Všetko robím prirodzene, tak ako som to robila od malička. Každé moje vystúpenie robím s láskou a chcem všetky tieto zvyky uchovať,“ dodala folkloristka s tým, že sa v súťaži prezentuje piesňami z Rejdovej.

Pozrite si jej vystúpenie z osemfinálového kola v šou Zem spieva na videu pod článkom.

O štyroch postupujúcich do veľkého finále z každého semifinálového kola rozhodujú televízni diváci prostredníctvom SMS hlasovania. O vaše hlasy zabojuje aj pani Mária Brdárska – Janoška. Podporte našu Gemerskú folklórnu divu :)

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM