Eva Drugdová Správy Regióny

Zvolenčania so srdcom na pravom mieste: Stále máme viac, než sme schopní dať ďalej

Spojili sa, aby pomohli druhým. Vďaka nápadu skupiny Zvolenčanov nemajú sociálne slabšie rodiny núdzu o oblečenie či hračky.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania so srdcom na pravom mieste: Stále máme viac, než sme schopní dať ďalej
15
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Miestne spoločenstvo adventistov už tretí rok organizuje dobročinný šatník, vďaka ktorému pomáhajú ľuďom v núdzi. Je to pre nich záväzok, ale aj radosť z charitatívnej činnosti. Dobrovoľníci zsa stretávajú každú druhú nedeľu, aby vyzbierali nepotrebné šatstvo a zároveň ho darovali sociálne slabším spoluobčanom.

Dve nedele do mesiaca sa šľachetní ľudia zo spoločenstva rozhodne nenudia. Stretávajú sa v garáži na Sokolskej ulici, v ktorej zbierajú a zhromažďujú nepotrebné šatstvo. O návštevníkov veru núdzu nemajú. Ako nám prezradil vedúci Dobročinného šatníka a kazateľ Marek Gurka, za jednu nedeľu, kedy majú otvorené, im príde tridsať až päťdesiat ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Sú to väčšinou sociálne slabšie rodiny s deťmi, ale aj ľudia bez domova. Pri našej návšteve sme tam stretli mamičku, ktorá čaká dieťa a veľmi jej pomohlo oblečenie pre bábätká.

Pomôcť dokážu vďaka veľkorysým Zvolenčanom, ktorí darujú nepotrebné šatstvo. Počas nedele prídu traja až štyria darcovia. Po jarnom upratovaní a triedení je toho rozhodne dosť. „Stále máme viac, než sme schopní dať ďalej,“ povedal Gurka. No s oblečením je mnohokrát aj veľa práce. Špinavé a veľmi staré veci totiž vyhadzujú a takto vytriedia asi štvrtinu z darovaného šatstva. „Často dávame aj pre Komunitné centrum Unionka. Keď máme oblečenia dosť, tak ho tam odvezieme,“ prezradil nám kazateľ.

Doniesť môžete naozaj akékoľvek oblečenie, no na odbyt idú najviac tepláky, tričká a samozrejme, všetko záleží aj od ročného obdobia. "Keď sa blíži zima, ľudia bez domova berú najčastejšie bundy, topánky a ponožky,“ hovorí Gurka. Potešiť môžete aj tých najmenších, a to hračkami, ktoré sa tam rozhodne dlho neohrejú. Väčšinou ich vyložia von a deti si hneď povyberajú, čo sa im páči.

Zapojiť sa do dobročinnosti a pomôcť ľuďom v núdzi môžete aj vy. Istotne má každý doma veci, ktoré už nenosí a zbytočne mu zaberajú miesto v skrini. Ak nemáte čas či možnosť odviesť šatstvo do Dobročinného šatníka, nie je to žiadny problém. Po telefonickom dohovore prídu dobrovoľníci veľmi radi k vám domov a vyzdvihnú darované oblečenie.

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM