Stanislav Černák Rôzne Ona

Zvolenská gynekologička Dana Kobidová: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Čo ženy najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známej lekárky zo Zvolena, Dany Kobidovej. Doktorka vyzýva ženy, aby častejšie chodili na preventívne prehliadky, pretože tvrdí, že prevencia je najúčinnejší spôsob ako včas zabrániť rozvoju smrteľných ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská gynekologička Dana Kobidová: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Dana Kobidová pôsobí na gynekologicko-pôrodníckom oddelení zvolenskej nemocnice od januára 2009 ako sekundárny lekár. „Od vzniku gynekologickej ambulancie na poliklinike, ktorá je súčasťou nášho oddelenia, sa venujem aj ambulantnej činnosti, kde v rámci vyhradeného času – t.j. v stredu, robíme okrem iného aj 3D ultrazvukové vyšetrenia tehotným mamičkám,“ upresnila pre Dana Kobidová pre náš portál.

Naša redakcia oslovila doktorku Kobidovú, aby nám popísala 5 najčastejších problémov, s ktorými sa na ňu jej pacientky najčastejšie obracajú. „Dôvody a ťažkosti žien, pre ktoré vyhľadajú ženského lekára sú rôznorodé. Od takých skôr banálnejších a veľmi ľahko riešiteľných, až po niekedy život ohrozujúce stavy,“ priblížila.

5 najčastejších problémov

- Zápalové ochorenia genitálu – mykóza

Veľmi častým a bežným ochorením, ktoré je typické pre letné obdobia, sú rôzne zápalové ochorenia genitálu, najčastejšie spôsobené hubami – kvasinkami. Toto ochorenie – mykóza, spôsobuje nepríjemný pocit pálenia, svrbenia a začervenania genitálu, môže byť taktiež prítomný výtok. Podobne sa môžu prejaviť aj iné baktérie, ktoré pri premnožení v pošve spôsobujú podobné ťažkosti.

- Porucha menštruačného cyklu

Ďalší problém, pre ktorý nám klopú pacientky na dvere ambulancie, sú poruchy menštruačného cyklu. Často je to vynechanie menštruácie, alebo nepravidelný cyklus, či nadmerné a bolestivé krvácanie. Veľakrát za vynechanou menštruáciou v plodnom veku ženy, stojí veľmi jednoduchá a príjemná diagnóza – tehotenstvo. Ak tomu tak nie je, pátrame po iných príčinách tohto stavu. Problém nemusí súvisieť len s poruchou pohlavných hormónov, ale kľudne aj napríklad s poruchou funkcie štítnej žľazy, so zmenou životného štýlu, napríklad intenzívny šport, či zmena v hmotnosti. Silné, bolestivé krvácanie môžu súvisieť s anatomickými zmenami v maternici. Môžu byť spôsobené prítomnosťou uzlíkov v svalovine maternice, ktoré voláme myómy, alebo trčiacich výrastkov, tzv. polypy, ktoré prominujú do dutiny maternice a môžu krvácať. Takéto stavy vyžadujú už aj operačné riešenie.

- Bolesti v podbrušku

Bolesti v podbrušku je ďalší častý príznak našich pacientok. Môžu to byť dlhodobo trvajúce bolesti, meniaceho sa charakteru, ktoré môžu byť spôsobené zrastami po predchádzajúcich operáciách, alebo ako nepríjemný znak endometriózy, alebo nanovo vzniknutými krutými bolesťami spojenými s celkovou schvátenosťou a so život ohrozujúcim krvácaním pri náhlej brušnej príhode. Napríklad pri prasknutej cyste, či mimomaternicovom tehotenstve. Pri bolestiach v podbrušku úzko spolupracujeme s kolegami, hlavne chirurgmi, pretože môže ísť aj o problémy mimo nášho oboru. V dnešnej ére modernej medicíny našťastie tieto stavy sme schopní zachytiť včas a adekvátne riešiť, už nie za veľmi dramatických okolností. Aj keď je pravda, že výnimky sa nájdu stále.

- Plánovanie tehotenstva

Ďalšie dôvody návštevy gynekológa súvisia s tehotenstvom a plánovaním tehotenstva. U tehotných sú to pravidelné návštevy, kedy sa v jednotlivých intervaloch robia predpísané úkony, vyšetrenia, odbery krvi, kde sa snažíme čo najviac viesť tehotenstvo do úspešného konca a to pôrodu zdravého dieťatka.

- Preventívne prehliadky

Boli by sme radi, keby jedným z najdôležitejších a najčastejších dôvodov návštevy gynekológov bola spoluzodpovednosť žien za svoj zdravotný stav v podobe preventívnych prehliadok. V dnešnej dobe máme stále nízke percento tých žien, ktoré pravidelne prídu na preventívnu prehliadku. Rutinne odoberáme ster z krčka maternice, ktorý sa vyšetruje na prítomnosť „nenormálnych“ buniek, ktoré môžu signalizovať predrakovinové štádium, robí sa kolposkopické vyšetrenie, kde sa pod mikroskopom sleduje povrch krčka. Ďalej je to bimanuálne vyšetrenie pohmatom, ultrasonografické vyšetrenie vnútorných orgánov a vyšetrenie prsníkov palpačne, mamografiou a sonografiou, spôsob sa volí podľa veku pacientky. Prevencia je najúčinnejší spôsob ako včas zabrániť rozvoju smrteľných ochorení, akým je napríklad rakovina krčka maternice.

Foto: Nemocnica Zvolen

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM