Eva Drugdová Rôzne Zo Slovenska

Zvolenská lekárka zasvätila práci s deťmi celý život: Sú úprimné a nič nezakrývajú

Detská lekárka Jaroslava Chovanová si už inú prácu ani nevie predstaviť. V rozhovore nám prezradila, čo sa zmenilo vo výchove aj to, ako zvládnuť s deťmi letné horúčavy.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská lekárka zasvätila práci s deťmi celý život: Sú úprimné a nič nezakrývajú
5
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Zvolenčanka Jaroslava Chovanová pracuje ako detská lekárka už takmer 37 rokov a inú prácu si ani nevie predstaviť. Má rada deti kvôli ich úprimnosti a počas praxe sa mnohokrát stretla aj s úsmevnými situáciami. Podľa nej sa vo výchove detí veľa zmenilo a rodičia niektoré veci zanedbávajú.

Prečo ste sa rozhodli byť detskou lekárkou?

Ja som vždy chcela byť lekárkou. Už na gymnázium som išla s tým, že potom pôjdem na medicínu. Detských lekárov sme mali aj v rodine, takže ma k tomu inšpirovali.

Ako dlho ste už lekárkou?

Hneď ako som vyštudovala, som začala pracovať a robím už od 80-teho roku. Iné by som už ani nevedela robiť, len s deťmi. Ony sú také úprimné, nič nezakrývajú. A pokiaľ ich vyslovene nezloží do postele choroba, sú akčné. Pobehujú, poskakujú a sú vďačné.

Máte aj vtipné zážitky počas svojej lekárskej praxe?

Mali sme napríklad jedno dievčatko, ktoré malo kiahne. Mama počula, že má byť v teple, tak dievčatko chodilo v lete v kožuchu. Doma v tom teple a v lete bola v kožuchu.

Chodievajú k vám často rodičia s vymyslenými chorobami?

Ani nie s vymyslenými, ale sú rodičia, ktorí nájdu malý príznak a na internete si nájdu okolo neho to najhoršie. Našťastie z toho doteraz nič vážne nebolo.

Čo rodičia pri deťoch najviac zanedbávajú?

Určite je to pestrá strava, ovocie a zelenina, aj ten pitný režim. I keď úplne mladé mamičky sú už naučené, že nosia piť pre seba aj pre dieťa. Pomaly sa to lepší, lebo sa veľa o tom hovorí. Treba deti aj viac otužovať. Celkovo, nielen cez leto, ale pripraviť ich aj na zimu. Chodiť veľa von a hýbať sa.

Je rozdiel vo výchove detí, keď ste vy mali svoje?

Určite. Nové technológie ovládajú už aj malé deti, chodia s mobilom či tabletom. Naučia sa to veľmi rýchlo. Pozerajú rozprávky a hrajú jednoduché hry. Moje deti prišli zo školy, naučili sa a boli do večera vonku. Teraz deti sedia doma pri televízore a počítači. Potom nechcú ani cvičiť na telocviku a čudujeme sa, keď si všetci prídu pýtať ospravedlnenku a oslobodenie od telesnej výchovy. Možno sa tam aj zle cítia, keď sa vôbec nehýbu a sú trochu pri tele. Nestíhajú a je to pre ne nepríjemné. Určite sa treba viac hýbať na čerstvom vzduchu.

Čo by ste odporučili pri týchto horúčavách rodičom s malými deťmi?

S malými deťmi do dvoch rokoch nechodiť veľmi vonku cez deň. Skôr z rána alebo k večeru. Oni totiž nemajú termoreguláciu a rýchlo sa prehrejú. Treba si chrániť hlavu a určite dodržiavať pitný režim. Deti by mali vypiť 40 mililitrov na kilo hmotnosti za deň. Samozrejme, to úplne neplatí u kojencov, keďže majú aj iný zdroj tekutín. Deti, ktoré sa už sami hýbu a majú pestrú stravu, potrebujú pitný režim. I keď je normálne, že im jesť v horúčavách až tak nechutí, treba veľa piť.

A ako zvládnuť tropické noci?

Môžu spať vyzlečené alebo len v ľahkom pyžamku. Keď nechcú byť zakryté, tak nemusia. Je dobré spať aj pri otvorenom okne so sieťkou, aby ich potom zase nedoštípal nejaký hmyz.

Odporúčate kúpaliská?

Byť celý deň vonku tiež nie je vhodné. Ak deti nie sú vo vode, tak sa istotne treba zdržiavať v chládku. Ináč hrozí úpal. Dieťa má teploty a myslíme si, že je choré a to môže mať úpal. Samozrejme, treba chrániť kožu a začať aj faktorom 50-tkou. Hlavne na termálnych kúpaliskách treba dodržiavať, že keď deti vyjdú z vody, musia sa osprchovať a vyzliecť plavky. Aj v gumových topánkach sa noha veľmi potí, treba ich vyzúvať. Studená voda je dobrá na otužovanie, ale predtým si treba dať sprchu, aby to nebol taký šok.

V OBRAZOCH: Detská lekárka Jaroslava Chovanová
5
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM