Aktualizované Lucia Lauková Správy

Hodnotenie slovenských nemocníc: Ktoré sú najlepšie?

Tretí ročník hodnotenia slovenských nemocníc pozná víťazov. Toto sú najlepšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie slovenských nemocníc: Ktoré sú najlepšie?
Zdroj: TASR

Najlepšími nemocnicami sa v tomto roku stali Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku a Ľubovnianska nemocnica, n. o. Vyplýva to z hodnotenia zdravotníckych zariadení, ktoré v pondelok zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Ružomberská nemocnica zvíťazila v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc a ľubovnianska v kategórii všeobecných nemocníc.

Foto: ilustračné

Inštitút INEKO hodnotil nemocnice podľa vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2013–2016.

Na tretie miesto, po nemocnici v Ružomberku a Starej Ľubovni, v hodnotení vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti sa dostala Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica.

Rozhodli pacienti

Podľa hodnotenia inštitútu INEKO je silnou stránkou ÚVN v Ružomberku spokojnosť pacientov a kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Po Univerzitnej nemocnici v Martine sa môže ružomberská nemocnica pochváliť najspokojnejšími pacientmi.

Dominuje aj v nízkej miere nutnosti opakovať operácie. Slabšou stránkou vojenskej nemocnice v porovnaní s ostatnými zariadeniami v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc je úmrtnosť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Popasovať by sa mala s relatívne vysokým dlhom po lehote splatnosti.

Zdroj: INEKO

Najlepšie všeobecné nemocnice

Tretíkrát za sebou získala ocenenie v kategórii všeobecných nemocníc Ľubovnianska nemocnica, n.o.. Druhé miesto obsadila opäť nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a tretiu pozíciu obhájila štátna Nemocnica Poprad, a.s.

Skokan roka

Skokanom roka sa stala Nemocnica Snina, s.r.o., ktorá si medziročne polepšila o 15 priečok a vyšplhala sa až na 9. miesto. Vďačí za to výraznému zlepšeniu v transparentnosti. Otvorenosť nemocnice si mohli pacienti všimnúť na webovej stránke nemocnie vďaka sprístupneným informáciám.

Foto: ilustračné

Zdroj: INEKO
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM