Jakub Forgács Rôzne

Pestrofarebná krása, z ktorej budete paf: Nádhera, čo vzniklo vďaka skvelému nápadu učiteľky Lucie

Občas stačí dobrý nápad a svetlo sveta uzrie dielo, aké bežne neuvidíte. Platí to aj pre tento prípad. A pochopíte to hneď, keď zistíte, čo sa podarilo šikovnej učiteľke Lucii a jej žiačke.

Ilustračný obrázok k článku Pestrofarebná krása, z ktorej budete paf: Nádhera, čo vzniklo vďaka skvelému nápadu učiteľky Lucie
Zdroj: Dnes24.sk

Učiteľka chémie a výtvarnej výchovy Lucia Dovalová dostala parádny nápad a za pomoci svojej žiačky ho aj úspešne zrealizovala. Vzniklo tak dielo, pred ktorým naozaj klobúk dole.

„V rámci mojej pedagogickej činnosti realizujeme spolu so žiakmi chemického krúžku Kremík ojedinelý projekt, ktorý sa nazýva Veda a umenie na základnej škole. Jeho podstata spočíva v spojení chémie, fyziky a výtvarnej výchovy, teda prírodných vied a umenia, a tak predstaviť tieto predmety, ako aj ich obsah z celkom inej strany ako sa zvyčajne vnímajú,“ začala svoje rozprávanie pani učiteľka so slovami, že súčasťou projektu je i fotografovanie kryštálikov liekov v polarizovanom svetle.

Polarizačný mikroskop si vyrobili

„Skúmanie liečiv v polarizovanom svetle cez polarizačný mikroskop je vo svete bežnou metódou napríklad na meranie čistoty rôznych liekov či vitamínov. Preto fotografie liekov v polarizovanom svetle už existujú a nie je to nič úplne nové. Ale ani nič celkom také jednoduché, a určite dosť nezvyčajné,“ pokračovala učiteľka, ktorá poznamenala, že polarizačný mikroskop nie je dostupná a ani bežne využiteľná pomôcka pre základné školy

„Preto, až sme chceli lieky pozorovať v polarizovanom svetle, museli sme si taký mikroskop nejakým spôsobom zadovážiť. Tak sme si ho vyrobili – z obyčajného staršieho školského mikroskopu so zrkadielkom, zdroja bieleho svetla – stolová lampa so žiarovkou so studeným svetlom, polarizačných fólií – starý polarizačný filter na obrazovky PC a kruhový lineárny polarizačný fotografický filter,“ vysvetlila.

Aby mohli cez mikroskop fotografovať, bolo potrebné, spojiť fotoaparát s mikroskopom. „Sú na to špeciálne redukcie, lenže nie každý fotoaparát takýmto spôsobom "pasuje“ na mikroskop. Musí mať menší priemer objektívu a ďalšie potrebné parametre a funkcie, aby zachytený záber bol aspoň ako tak kvalitný," poznamenala Dovalová s tým, že aj preto je obmedzenie počtu fotografov iba na ňu a jej žiačku Viktóriu Lašutovú.

Približne 15 druhov liekov

Samotnému fotografovaniu podľa jej slov predchádza príprava vzoriek v chemickom labáčiku. To znamená príprava nasýtených roztokov rôznych liekov a ich kryštalizácia na tenkých sklených doštičkách, čo trvá niekoľko hodín až dní. „Keď sú vzorky vykryštalizované, pozorujeme ich v polarizovanom svetle, čím zistíme, či vykazujú interferenčné pruhy farieb alebo nie. Skúmali sme približne 15 druhov liekov a vitamínom, viditeľne "polarizovalo“ deväť druhov, ktoré sa dotykom svetla akoby štetcom maliara premenili na nádherné abstraktné obrázky," opísala pohľad na vzniknuté dielka.

„Veľkou inšpiráciou, poradcom a povzbudením mne osobne bola pani Danka Rapavá. Je fyzička a tak mi pomohla lepšie pochopiť práve tú fyzikálnu stránku – svetlo. Fotí tiež veci súvisiace so svetlom, hoci nie priamo lieky,“ podotkla Dovalová.

A práve svetlo hrá hlavnú úlohu v týchto úžasných fotografiách kryštálikov. „Svetlo, ktoré nie je len lampa, ktorú si večer zapálime. Je omnoho viac. Je to energia, nosič informácií, prúd fotónov, ktorý dokážu rastliny transformovať na život. Svetlo je umelec s farbami, aké nemá žiadny maliar na svete. Svetlo robí zázraky. Viac ako čokoľvek si zaslúži našu pozornosť,“ pokračovala v rozprávaní. Ako dodala, rok 2015 bol Rokom svetla a možno aj toto bola práve tá príležitosť, kedy sa mohli aj u nich v základnej škole „dotknúť svetla“.

Začalo to bublinkami

A aký pohľad má na tento projekt deviatačka Viktória Lašutová, ktorá fotografuje so svojou učiteľkou najaktívnejšie zo všetkých? „Najprv to začalo bublinkami, ktoré sme začali fotiť už minulý rok. Potom pani učiteľka Dovalová prišla s nápadom, že by sme mohli skúsiť fotografovať kryštáliky rôznych chemických látok v polarizovanom svetle a neskôr prišlo aj na lieky, liečivá, pretože tiež obsahujú rôzne chemické látky, ktoré môžu kryštalizovať,“ povedala Viktória, podľa ktorej tak skúsili niečo nové, hoci samé nevedeli, či to bude fungovať.

Príprava takéhoto fotenia je podľa jej slov vcelku náročná. „Najprv treba pripraviť nasýtené roztoky liekov, ktoré necháme na tenkej sklenej doštičke v pokoji vykryštalizovať,“ doplnila ju Lucia Dovalová. Ako pokračovala deviatačka, potom treba všetko presne postaviť a nastaviť – stojan na foťák, mikroskop, svetlo, polarizačné filtre a dávať pozor, aby sa nič nepohlo. „Fotí sa tiež celkom náročne. Treba byť veľmi trpezlivý a opatrný. Fotografovanie vzorky trvá aj dve hodiny,“ vysvetlila.

Ako ďalej spomenula Viktória, s takýmto niečím začali už vlani pri príležitosti Roku svetla (rok 2015). „Vtedy nás bolo viac, ešte jedna moja spolužiačka a dcéra pani učiteľky. Fotili sme kryštáliky rôznych chemických látok v polarizovanom svetle,“ povedala mladá žiačka.

Naozaj nádherné pestrofarebné zábery známych liekov v polarizovanom svetle môžete obdivovať v našej fotogalérii.

Čítajte tiež:

Nádherné diela vytvorené mrazom: Pri Bystrici vznikli očarujúce ZÁBERY, tento malý trik pomôže každému!

Slová neopíšu tú nádheru, to musíte vidieť: Najkrajšie VIDEO Považského Inovca za dlhé obdobie

Foto: Lucia Dovalová a Viktória Lašutová

Farebná nádhera zachytená cez hľadáčik fotoaparátu
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM