Skladujete jedlo na balkóne? Odborníčka varuje: NEROBTE to!
Odborníčka vysvetlila, prečo by ste si mali dobre rozmyslieť skladovanie jedla na balkóne.
Keď sa ochladí, mnohí ľudia používajú balkón namiesto chladničky. Toto riešenie sa často javí ako samozrejmosť, no podľa odborníkov by ste si niečo také mali dobre premyslieť.
Toto jedlu nerobí dobre
Ako informuje Polsat News, skladovanie potravín na balkóne je bezpečné len vtedy, keď je vonkajšia teplota stabilná. Expertka na potraviny Katarzyna Bosacka pripomína, že teplotu potravín na balkóne je takmer nemožné spoľahlivo kontrolovať. Vysvetľuje, že hoci v noci často bývajú mrazy, denné teploty môžu počas dňa stúpnuť aj na niekoľko stupňov nad nulu.
„Náhle zmrazovanie a rozmrazovanie potravín nie je bezpečné pre naše zdravie,“ vraví.
Hrozí otrava
Pozor by ste si mali dať hlavne pri jedlách a potravinách, ktoré by sa nemali mraziť. Reč je napríklad o majonézových šalátoch alebo koláčoch s krémami. Bosacka to vysvetľuje tým, že mrazenie, postupné rozmrazenie a následné opätovné zamrazenie podporuje rast baktérií, v dôsledku ktorého môže dôjsť k otrave jedlom!
Rovnako treba myslieť aj na to, že hoci na jeseň a cez zimu môžu byť vonkajšie teploty nízke, ak na jedlo na balkóne svieti slnko, potraviny sa zahrievajú. A to je problém.
Myslite aj na vhodnú nádobu
To však nie je jediný dôvod. Problém nastáva aj v momente, keď vami uskladnené jedlo nemá nepriedušný obal. Môže totiž nalákať hmyz, hlodavce a vtáky, ktoré prenášajú „mikroorganizmy nebezpečné pre ľudí, vrátane baktérie salmonely.“
Ak už musíte potraviny uložiť na balkón, malo by to byť len na krátky čas. Starostlivo sledujte teplotu a používajte vhodné uzatvárateľné nádoby, prípadne na pokrievku položte niečo ťažké.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné