MI Magazín Lifestyle

10 vecí, ktoré najviac skracujú ľudský život. Je tam aj láska

Vedci dlhodobým pozorovaním vybranej vzorky tisícov ľudí identifikovali až 57 faktorov, ktoré prispievajú k predčasnému úmrtiu. Je medzi nimi aj nemálo prekvapení.

Ilustračný obrázok k článku 10 vecí, ktoré najviac skracujú ľudský život. Je tam aj láska
Zdroj: pixabay.com

Vedecká štúdia skúmala životy viac ako 13-tisíc Američanov medzi rokmi 1992 až 2008. Výskumníci sa ich pýtali na všetko možné – či fajčia, ako sa stravujú, či sú šťastní, koľko majú peňazí, či sú rozvedení alebo zadaní.

Údaje potom dávali do súvislosti s tým, koľkí z nich a v akom veku zomreli do roku 2014. Výsledky sú prekvapivé a prináša ich vedecký portál ScienceDaily.

Cigarety a rozvod

Vedci identifikovali 57 faktorov, ktoré majú najvýznamnejší vplyv na predčasnú smrť. Zámerne vynechali biologické a medicínske faktory, pretože tie sú logicky vždy na prvom mieste a veda má pri nich jasno. Tentokrát sa zamerali len na sociálne, psychologické a ekonomické nastavenie človeka.

Tu je výsledný rebríček top 10 zabijakov:

  1. Aktuálny fajčiar
  2. Prekonaný rozvod
  3. Nadmerné pitie alkoholu
  4. Nedávne finančné problémy
  5. Nezamestnanosť kedykoľvek v minulosti
  6. Fajčenie v minulosti
  7. Nedostatočná radosť zo života
  8. Nikdy sa neoženil/nevydala
  9. Potravinová chudoba
  10. Pesimizmus

Vlády by mali zabrať

Zaujímavým zistením je najmä silný negatívny vplyv rozvodu, ktorý skončil na druhom mieste ľudských nemedicínskych zabijakov.

Vedci na to nemajú jednoznačnú odpoveď. Môže to súvisieť s neskoršími pocitmi osamelosti a depresiami, ktoré ľudia žijúci bez partnera môžu prežívať.

Portál vysvetľuje, že výsledky výskumu priniesli dôležité podnety na nové politiky, ktorými by sa mali vlády zaoberať. Ide najmä o faktory, ako je rozvod alebo životný pesimizmus, ktoré môžu byť prekvapivé a zaslúžia si väčšiu pozornosť.

“Ak dokážeme vložiť viac peňazí a snahy do odvrátenia týchto javov, môže to byť tá najlepšia investícia,” uvádza portál.

Ilustračné foto

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM