ts Zo Slovenska Cestovanie

12-tisíc fotografií! Majo zachytil krásy Slovenska na dychberúce VIDEO

Boli chvíle, kedy to chcel Majo zabaliť a utiecť domov. Našťastie, vytrval a z ciest si domov priniesol úžasné zábery nádhernej slovenskej prírody.

Ilustračný obrázok k článku 12-tisíc fotografií! Majo zachytil krásy Slovenska na dychberúce VIDEO
6
Galéria
Foto: Majo Chudý

Dobrodruh Majo si pandémiu nového koronavírusu spríjemnil potulkami po čarokrásnej prírode Slovenska. Svoju cestu podrobne dokumentoval, výsledkom čoho je fascinujúce časozberné video.

Potulky po Slovensku

Počas svojej cesty videl množstvo krásnych miest. Cesta k nim však bola často náročná a vyžadovala si poriadnu dávku odhodlania a síl. O svoje zážitky sa chcel podeliť aj s ostatnými, a tak si na každom mieste rozložil statív. Pri pozeraní romantických záberov si človek ani neuvedomí, aké náročné je dať dokopy jediné časozberné video. „Pre získanie záberov som cestoval po Slovensku, šliapal do kopcov našich hôr a aj nocoval na štítoch, či hrebeňoch. Tvorba bola sprevádzaná mnohými príjemnými zážitkami, ale aj útrapami,“ napísal nám Majo s tým, že boli chvíle, kedy to chcel zabaliť a utiecť domov.

Niektoré zábery, ako napríklad tie z levanduľového poľa, možno vyzerajú nevinne a romanticky, no nie vždy je všetko tak ako sa na prvý pohľad zdá.„Po západe slnka prišlo niečo neočakávané, s čím som sa dovtedy nestretol pri žiadnom fotografovaní. Útok komárov bol tak intenzívny, že to bolo doslova neúnosné. Dávky repelentu, ktorý mi dali pestovatelia levandule, vydržali asi pol hodiny,“ spomína Majo.

Zima, vietor a hviezdy

Ďalší extrém Majo zažil na Lomnickom štíte. „Na Lomnickom štíte to bola zase oblačnosť, ktorá znepríjemňovala fotografovanie nočnej oblohy a krajiny. Oveľa horší bol však vietor. Ten dosahoval rýchlosť 20m/s. Reálnu teplotu –12° znižoval na pocitovú –27°C. Bez rukavíc sa dalo vydržať najviac jednu minútu, potom prišla silná bolesť. To bol problém hlavne pri nastavovaní fotoaparátu. Na slideri sa vytvárala námraza, ktorú som musel pravidelne oklepávať. No a, samozrejme, vietor zhadzoval aj fotoaparát na statíve. Myslel som si, že to vyriešim priviazaním fotoaparátu o zábradlie. Bohužiaľ vietor hýbal aj so zábradlím, čo narúšalo stabilitu fotoaparátu pri snímaní,“ priblížil dobrodruh.

Príjemným zážitkom bola pre Maja návšteva observatória na Skalnatom plese, kde mohol na vlastné oči vidieť, ako vyzerá odborné pozorovanie objektov vo vesmíre. „Dokonca som si mohol vytvoriť časozbernú sekvenciu z interiéru kopule počas pozorovania. Za túto nevšednú spoluprácu patrí veľká vďaka Astronomickému ústavu SAV,“ dodal Majo.

Na vytvorenie videa, v ktorom uvidíte zábery z oblasti Záhoria, Malých Karpát, Bielych Karpát, Poľany, Liptova, Veľkej Fatry, Slovenského krasu, Súľovských skál, Vysokých a Nízkych Tatier, musel Majo nasnímať viac ako 12-tisíc fotografií. A výsledok rozhodne stojí na to!

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM