Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

KURIOZITA DŇA: Z Dukly na Devín pešo a na paraglide. Dobrodruh Juraj to dal za pár dní!

Po vlastných prešiel Juraj Koreň viac než 200 kilometrov, ďalšie desiatky kilometrov preletel. Vraj šiel oddychovým tempom a sám je prekvapený, za aký čas to stihol.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Z Dukly na Devín pešo a na paraglide. Dobrodruh Juraj to dal za pár dní!
6
Galéria
Zdroj: redbull.sk

Juraj Koreň, vo svojich kruhoch známy ako Ďurifuk, je vášnivý paraglidista. Láka ho ale prakticky všetko, čo zaváňa dobrodružstvom. Pred pár rokmi stál spolu s horolezcom Michalom Sabovčíkom pri zrode projektu Seven Virgin Summits, ktorého cieľom bolo zdolať sedem nedotknutých horských vrcholov. Okrem toho si skúsil aj šialené adrenalínové preteky Red Bull X-Alps. Tentoraz zostal v našich končinách a rozhodol sa prejsť Slovenskom od východu na západ.

S desiatimi kilami na chrbte

Expedícia sa niesla v štýle hike & fly, čo znamená, že jedinými dopravnými prostriedkami boli pre Juraja vlastné nohy a jeho paraglide. Trasu z Dukly na Devín zdolal za neuveriteľných sedem dní.

Najnáročnejšiu slovenskú turistickú magistrálu, Cestu hrdinov SNP, však úplne nekopíroval. Niektoré úseky si skrátil a v iných zase musel urobiť zachádzky. Počas celého prechodu mal na chrbte kompletnú výbavu, ktorá vážila 10 kíl. Pešo prešiel 225 kilometrov a vo vzduchu spravil dva prelety – 55 kilometrov a 175 kilometrov vzdušnou čiarou.

"Rátal som pre istotu osem až deväť dní, nakoľko som sa vôbec nehnal, iba som si užíval krásu prírody a slobodu pohybu. Počasie však zaprialo a kľúčovú etapu sa mi podarilo preletieť za jeden deň namiesto dvoch. A potom, už oddýchnutý, som nemal problém prekráčať 100 km za dva celé dni,“ zhodnotil rodák z Kremnice svoj výkon po príchode na Devín.

Zo snehu do pšenice

Tempo si Ďurifuk zvolil vlastné, aby si stihol užiť výhľady na krajinu a krásy našej prírody.

"V priebehu 24 hodín som letel ponad Ďumbier, kde chlapci šliapali hore na skialpoch po snehu. Večer som sa v okolí Nitry už prechádzal po kolená vysokou pšenicou a repkou. To bol zaujímavý rozdiel oproti mrazivým nociam a spiacej prírode predtým.“

Aj napriek tomu, že Juraj neprešiel presnú Cestu hrdinov SNP, uctil si takto výročie ukončenia druhej svetovej vojny. "Zastavil som sa pri mnohých pomníkoch tých ťažkých časov. Aj mi prišlo clivo, koľko utrpenia si vieme my, ľudia, medzi sebou narobiť. A uvedomoval som si, že sloboda nie je samozrejmosť,“ dodáva dobrodruh.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM