TOS Zo zahraničia

22-ročného študenta odsúdili na trest SMRTI: Môžu za to správy na WhatsAppe!

Neuveriteľne krutý osud čaká 22-ročného študenta, ktorý mal podľa súdu pripraviť a cez WhatsApp posielať takéto správy!

Ilustračný obrázok k článku 22-ročného študenta odsúdili na trest SMRTI: Môžu za to správy na WhatsAppe!
Zdroj: Pixabay.com

V Pakistane bol 22-ročný študent odsúdený na trest smrti. Podľa súdu v provincii Punjab cez WhatsApp posielal rúhavé správy s obrázkami a videami s úmyslom uraziť náboženské cítenie moslimov.

O prípade informoval server BBC s tým, že okrem neho bol v tomto prípade odsúdený aj ďalší 17-ročný tínedžer. Ten však dostal kvôli veku doživotie a nie trest smrti.

Vinu odmietajú

Obaja odsúdení vinu odmietajú. Rúhanie sa v Pakistane trestá smrťou. Sú prípady, kedy ľudia boli za to zlynčovaní ešte predtým, ako sa ich prípady dostali pred súd.

Vo svojom minulotýždňovom vyhlásení sudcovia uviedli, že 22-ročný študent bol odsúdený na smrť za prípravu fotografií a videí, ktoré obsahovali urážlivé slová o prorokovi Mohamedovi a jeho manželkách. Mladší odsúdený má byť vinným za zdieľanie materiálu.

Preverovali telefón

Žalujúci tvrdil, že videá a fotografie dostal z troch rôznych mobilných telefónnych čísiel. Jednotka pre počítačovú kriminalitu pakistanskej Federálnej vyšetrovacej agentúry jeho telefón mala preskúmať s výsledkom, že mu bol zaslaný obscénny materiál.

Otec mladíka odsúdeného na smrť pre BBC uviedol, že podáva odvolanie na Vrchný súd v Lahaure.

Zákon z roku 1986

Zákon o treste smrti za rúhanie bol v Pakistane prijatý v roku 1986 za vlády bývalého vojenského diktátora. Kritici zákona uvádzajú, že je to v rozpore s medzinárodnými ľudskými právami a slobodou prejavu.

Medzinárodné organizácie ako Amnesty International a Human Rights Watch opakovane vyzvali Pakistan, aby zrušil trest smrti za rúhanie. Podľa nich je možné ho ľahko zneužiť.

Tamojšia vláda trvá na tom, že je to nevyhnutné na ochranu islamskej viery a identity.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM