ELA Magazín Cestovanie

SMRŤ v dovolenkovom raji Slovákov: Na Zanzibare zjedli korytnačie mäso, zomrelo 8 detí a matka

Zanzibar, tropický raj pri pobreží východnej Afriky, spoznáva z roka na rok čoraz viac Slovákov. Ak sa vyberiete za exotikou do tejto krajiny, pozor čo vám ponúknu na jedenie!

Ilustračný obrázok k článku SMRŤ v dovolenkovom raji Slovákov: Na Zanzibare zjedli korytnačie mäso, zomrelo 8 detí a matka
10
Galéria

V zanzibarskej kuchyni sa miesia arabské a africké vplyvy, no nechýbajú v nej ani lahôdky. Takým je mäso z morských korytnačiek a niekedy dochádza k úmrtiam na otravu po jeho požití.

Smrtiaca lahôdka

Najnovším prípadom je, že na ostrove Pemba zahynulo osem detí a matka jedného z nich.

Ďalších 78 ľudí muselo byť prevezených do nemocnice. S odvolaním sa na sobotňajšie oznámenie zanzibarských ostrovov o tom informuje denník The Guardian.

Podobný prípad sa stal na ostrove Pemba aj v novembri 2021, kedy po konzumácii korytnačieho mäsa zomrelo sedem ľudí, vrátane trojročného dieťaťa, a traja ďalší boli hospitalizovaní.

Otrava po požití mäsa

Dospelá osoba, ktorá zomrela v piatok neskoro večer, bola matkou jedného z detí, ktoré po zjedení korytnačieho mäsa zomreli skôr. Lekár Haji Bakari agentúre AP povedal, že mäso bolo skonzumované v utorok a že všetky obete ho jedli.

Otrava po požití mäsa z morských korytnačiek je vzácna, ale môže byť smrteľná.

Predpokladanou príčinou tejto otravy je nahromadenie chelonitoxínu, na ktorý nie je protilátka, v tkanivách korytnačiek v dôsledku konzumácie toxických rias. Kontaminované korytnačky nevykazujú známky choroby.

Úrady Zanzibaru, ktorý je poloautonómnou súčasťou východoafrickej Tanzánie, na miesto vyslali tím pre riešenie katastrof, ktorý vyzval ľudí, aby sa vyhýbali konzumácii morských korytnačiek.

Zanzibar, dovolenkový raj Slovákov
10
Galéria

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM