Aktualizované Krimi Zo Slovenska

Ústavný súd rozhodol: 5 z 13 obvinených sudcov okúsi, čo je väzba!

U ôsmich obvinených sudcov súhlas na ich väzobné stíhanie, o ktoré žiadal generálny prokurátor, ÚS nedal.

Ilustračný obrázok k článku Ústavný súd rozhodol: 5 z 13 obvinených sudcov okúsi, čo je väzba!
9
Galéria
Zdroj: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR vo štvrtok vyslovil súhlas so vzatím do väzby u piatich z celkovo 13 sudcov, ktorých v stredu (11. 3.) polícia zadržala a sú obvinení z korupčných trestných činov.

Idú do väzby

U ôsmich obvinených sudcov súhlas na ich väzobné stíhanie, o ktoré žiadal generálny prokurátor, ÚS nedal. Po neverejnom zasadnutí pléna ÚS o tom novinárov informoval predseda ÚS Ivan Fiačan. Ktorých konkrétnych sudcov sa súhlas s väzbou týka, však neuviedol.

Tento súhlas vydal podľa informácií Denníka N v prípade sudcov Moniky Jankovskej, Zuzany Maruniakovej, Eugena Palášthyho, Denisy Cvikovej a Richarda Molnára.

Ich mená by mali byť oficiálne známe v piatok (13. 3.) ráno po tom, ako budú rozhodnutia doručené obvineným sudcom, ich právnym zástupcom a prokuratúre. Korupčná kauza sa týka správ, ktoré polícia našla v telefóne podnikateľa Mariána Kočnera.

„U tých sudcov, u ktorých nebol daný súhlas, rozhodnutie Ústavného súdu znamená, že sú aj naďalej stíhaní, len nie väzobne,“ uviedol Fiačan. ÚS v kompletnom zložení rozhodoval tajným hlasovaním o každom obvinenom sudcovi zvlášť. „U ôsmich sudcov súd nevidel ústavnoprávne dôvody na udelenie súhlasu na vzatie do väzby. V tomto smere zrejme nebola žiadosť generálneho prokurátora dostatočne presvedčivá,“ konštatoval predseda ÚS. Pripomenul, že o vzatí do väzby musí rozhodnúť sudca pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS).

Veľmi náročné rozhodnutie

ÚS sa žiadosťou generálneho prokurátora zaoberal na neverejnom zasadaní od 9:00 hod., pričom obvinení sudcovia mali možnosť sa k žiadosti vyjadriť. Polícia ich postupne po jednom na ÚS privážala a odvážala autami. Neskôr popoludní plénum ÚS pristúpilo k porade a pokračovalo v neverejnom zasadnutí až do večera. Brífing pre novinárov mal Fiačan po 22:00 hod., pričom rozhodovanie označil za veľmi náročné.

Sudcov zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v stredu (11 .3.) ráno. Medzi obvinenými sú bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD a sudkyňa Krajského súdu Bratislava s prerušenou funkciou Monika Jankovská či podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmila U.

Obvinenia sa týkajú trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Okrem sudcov sú medzi zadržanými aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z aplikácie Threema z telefónu Mariana Kočnera.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM