Eliška Šándorová Rôzne Zo Slovenska

Advent je obdobím veľkého upratovania: Domácnosti, vzťahov a vnútornej očisty

Nástup zimného obdobia splýval v našich tradíciách a zvykoch s adventom, teda začiatkom cirkevného roka. Rána sprevádzali tzv. roráty a pokračovali pôstom.

Ilustračný obrázok k článku Advent je obdobím veľkého upratovania: Domácnosti, vzťahov a vnútornej očisty
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pojem advent pochádza z latinského slova adventus, čo môžeme preložiť ako príchod alebo očakávanie príchodu Mesiáša. Adventné obdobie sa začína štyri nedele pred Štedrým dňom.

Do cirkevného roka ho zaviedol v roku 600 pápež Gregor Veľký. Pôvodne trvalo až osem týždňov, ale v roku 922 sa záväzne ustálilo na štyri týždne so začiatkom v prvú decembrovú nedeľu.

Poriadok doma i vo vzťahoch

V kresťanskom chápaní nastal čas pokánia a duchovnej prípravy na vianočné sviatky. Ľudia sa, tak ako dnes, pustili do veľkého upratovania – teda všetko vyčistiť, vyprať šatstvo, poumývať okná.

„Už niekoľko dní pred sviatkami gazdinky piekli koláče. V advente však malo ísť najmä o stránku duchovnú. Bolo treba, okrem iného, pomeriť sa s hnevníkmi, lebo k štedrovečernému stolu by si mali sadnúť len tí, ktorí si urovnali všetky spory a sváry, nazbierané cez rok, a vzájomne si odpustili,“ približuje zvyky a tradície etnologička a historička Katarína Nádaská.

V advente sa ľudia zvyčajne postili, preto sa neraz hovorilo aj o „malom pôste“. Katarínou (25. novembra) skončili všetky tancovačky. Platil zákaz zábav a svadieb, muzikanti odložili hudobné nástroje. Po Slovensku sa žartovne hovorievalo, že v advente aj psy tichšie brešú.

Zdroj: TASR

Ranné roráty

V adventnom období patrili rána svätým omšiam, tzv. roráty. Boli osobitne zamerané na úctu k Panne Márii. Názov roráty pochádza zo žalmu, ktorý sa začína Rorate coeli desuper: Rosu dajte nebesá zhora, otvor sa zem a daj nám Spasiteľa…

„Na roráty sa chodilo už pred brieždením, ľudia sa vydávali na cestu do chrámov zababušení do teplého, svietili si lampášmi, sviečkami či neskôr baterkami, brodili snehom. Deti v kostoloch zapaľovali sviečky ako symbol očakávania narodenia Spasiteľa. Chodenie na roráty malo svoje osobité čaro,“ objasňuje Nádaská.

Adventné vence

Na mnohých stoloch oddnes nechýbajú adventné vence. Tento zvyk sa k nám dostal v tridsiatych rokoch 20. storočia. Veniec bol pospletaný z vetvičiek ihličnanov a doplnený štyrmi sviečkami. Každú adventnú nedeľu sa zapaľuje jedna sviečka.

Táto tradícia vznikla v protestantskom prostredí, ale rozšírila sa aj do katolíckych chrámov a domácností. Originálne vyzdobené vence sa nosia prvú adventnú nedeľu do kostola na posvätenie.

Ilustračné foto, TASR

Advent
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM