Cestovanie

Aj nočné ZÁKAZY! V Prahe zavedú viaceré prísne obmedzenia

Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín. Sprísňujú preto opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Aj nočné ZÁKAZY! V Prahe zavedú viaceré prísne obmedzenia
Zdroj: TASR/AP

Od stredy 9. septembra bude v Prahe platiť zákaz nočnej prevádzky barov a reštaurácií, a to od polnoci do šiestej hodiny ráno. Zároveň bude povinné v obchodoch a nákupných centrách nosiť rúško. Informoval o tom v piatok Denník N s odvolaním sa na pražskú hygieničku Zdeňku Jágrovú.

Povinné rúška

Rúška budú naďalej povinné v metre, v budovách staníc a v areáli pražského letiska. Jágrová zároveň ohlásila aj ďalšie mimoriadne opatrenia, ktoré vstúpia do platnosti 14. septembra.

Týkajú sa nosenia rúšok v spoločných priestoroch všetkých českých škôl vrátane toaliet.

„Chceli sme sa vyhnúť ekonomických stratám v baroch a dať občanom čas, aby sa na opatrenia pripravili. Rovnako aj školám. Nechceli sme ich zaskočiť,“ odpovedala Jágrová na otázku, prečo sa opatrenia zavádzajú od 9. a 14. septembra.

Riaditeľka pražskej hygienickej stanice na tlačovej konferencii tiež odpovedala na otázku, prečo nezakázala návštevy v sociálnych zariadeniach pre seniorov.

„Chceme ich chrániť inak. Tešíme sa na nové rýchlotesty, ktoré chceme využiť na testovanie personálu i obyvateľov. Nechceme traumatizovať obyvateľov sociálnych zariadení tým, že by sme zakazovali návštevy,“ vysvetlila.

Vysoké čísla

V Českej republike pribudlo v sobotu 508 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to výrazne menej ako 798 infikovaných z piatka, zároveň ide o najvyšší denný nárast počas voľného dňa.

Od začiatku pandémie je to celkovo štvrtý najvyšší prírastok za jeden deň, vyplýva podľa českých médií z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v nedeľu.

Najvýznamnejším lokálnym ohniskom je naďalej Praha, ktorá je v oranžovom stupni, čo znamená začínajúci komunitný prenos.

Česká metropola preto pristúpi k ďalším protiepidemickým opatreniam. Do zeleného stupňa boli novo zaradené okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM