Zo Slovenska

Aj v roku 2022 siahneme hlbšie do peňaženiek: Chlieb a pečivo budú ešte DRAHŠIE!

Štát podľa pekárov ani po troch vlnách pandémie nebol schopný aspoň odkopírovať schémy pandemických pomocí pre potravinársky sektor z iných členských štátov EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Aj v roku 2022 siahneme hlbšie do peňaženiek: Chlieb a pečivo budú ešte DRAHŠIE!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ceny chleba a pečiva budú pokračovať v raste aj v roku 2022. Príčinou sú neustále stúpajúce náklady prakticky všetkých vstupov a absolútna absencia pomoci pre odvetvie zo strany štátu.

Výrobcovia chleba a pečiva tak nemajú inú šancu, ako okamžite premietať rastúce náklady do cien. Na ceny chleba na pultoch pritom pekári nemajú žiadny dosah. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Ceny stále rastú

„Analytici nepredpokladajú pokles cien vstupov pre pekársky, cukrársky a cestovinársky sektor ani v tomto roku, práve naopak. Ceny potravinárskej pšenice budú vysoko nad 300 eur. Ceny ďalších surovín, ako napríklad masla, maku či orechov, dosahujú rekordy. Ceny obalových materiálov rastú v desiatkach percent. Ceny logistiky aj vzhľadom na extrémne ceny pohonných hmôt a nedostatok pracovných síl prakticky každý mesiac stúpajú. A ceny energií lámu celoeurópske maximá. Je tak isté, že odbytové ceny vzrastú, avšak o koľko presne si nedovolia odhadovať ani najlepší analytici,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Situácia v pekárskom sektore na Slovensku je podľa neho pritom čoraz viac napätá. Oproti prvému roku pandémie museli pekári v roku 2021 pristúpiť k uzatváraniu dodávateľských zmlúv len na niekoľko mesiacov. Ročné dodávateľské kontrakty v pekárskom priemysle na Slovensku tak prakticky prestávajú existovať a nahradili ich kontrakty na dva, respektíve tri mesiace.

Obrovská cenová neistota

Dôvodom je podľa Lapšanského práve obrovská cenová neistota a produkcia na hrane výrobných nákladov. Pekári pritom nemajú dosah na konečné ceny, ktoré kupujú spotrebitelia. Či sa marže obchodníkov automaticky zvyšujú pri raste nákupných cien pekárskych, cukrárskych, či cestovinárskych produktov tak posúdiť nevedia. Týmito informáciami disponuje v agregovanej forme len štát a môže tak posudzovať oprávnenosť rastu nákladov zo strany obchodníkov.

„V roku 2022 sa zrejme prvýkrát stane, že niektorí pekári budú musieť ukončovať uzatvorené kontrakty predčasne práve z dôvodu rastúcich cien vstupov. Štát pritom ani po troch vlnách pandémie nebol schopný aspoň odkopírovať schémy pandemických pomocí pre potravinársky sektor z iných členských štátov EÚ. Celé bremeno zdražovania tak necháva padať na občanov, ktorí budú musieť siahnuť do svojich peňaženiek hlbšie. Pekári pritom agrorezortu už niekoľkokrát podali pomocnú ruku pri príprave schém pomocí i novej legislatívy. Ten ju však nevyužil s tým, že pripravuje vlastné podpory. Žiadne však doteraz nezrealizoval,“ dodal Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov, od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12-tisíc pracovníkov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM