Správy

Aj v Trebišove rekonštruovali kaštieľ, ktorý patril Andrássyovcom: FOTO vynovenej dominanty južného Zemplína

Tip na výlet v rámci Zemplína. Do Trebišova si môžete prísť pozrieť tamojší kaštieľ, ktorý rovnako ako ten v Humennom patril rodu Andrássyovcov a rovnako ako v Humennom sa ho rozhodli zrekonštruovať. V Humennom sa ešte maká, no v Trebišove sú práce hotové.

Ilustračný obrázok k článku Aj v Trebišove rekonštruovali kaštieľ, ktorý patril Andrássyovcom: FOTO vynovenej dominanty južného Zemplína
Zdroj: TASR

Rozsiahla rekonštrukcia v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove sa skončila. Historický kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, a jazdiareň v jeho areáli sa podarilo obnoviť s podporou eurofondov. Stavby a interiérové vybavenie stáli spolu takmer 4,5 milióna eur. Pre verejnosť kaštieľ otvoria v piatok 22. apríla. Informovala o tom hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Kaštieľ prešiel rozsiahlou obnovou a modernizáciou priestorov vrátane výmeny okien, dverí, podláh a osvetlenia. Na prvom nadzemnom podlaží sa robili sanačné práce s murivom, odvedenie vlhkosti od konštrukcie, zabránenie zatekaniu vody a prenikaniu vlhkosti zo zeminy. Rekonštrukcia podláh vrátila priestoru historický charakter. Obnova a modernizácia sa dotkla druhého nadzemného podlažia. Došlo k úplnej rekonštrukcii zrkadlovej siene so zmenou dispozície. Výstavné priestory sú riešené ako andrášiovské podlažie. Na treťom nadzemnom podlaží sa rekonštruoval strešný plášť vrátane zateplenia. Zriadila sa tiež malá galéria. Súčasťou projektu je interiérové vybavenie vrátane schodolezu.

Zrekonštruovaná pamiatka zdôrazní historický šľachtický rod Andrášiovcov. Zvýši sa kvalita poskytovaných služieb a vznikne zázemie pre interaktívne expozície o regionálnej histórii šľachtických rodov vlastniacich kaštieľ. Zrkadlová sieň bude slúžiť na spoločenské udalosti. Nezanedbateľné je zníženie energetickej náročnosti prevádzky objektu a bezbariérový prístup.

V zrekonštruovaných priestoroch jazdiarne vznikne múzeum poľovníctva a ochrany zveri. Pribudne tak prezentácia tejto záľuby Andrášiovcov vrátane expozície poľovníckych trofejí a dobových poľovníckych zbraní.

Na stavby bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie. Kaštieľ sa verejnosti predstaví od piatka. „Pre všetky vekové kategórie vznikol v kaštieli priestor na realizáciu predstáv. Od detičiek z materskej školy, cez veľkých školákov, stredoškolákov, študentov vysokých škôl až po celé rodiny, turistov, návštevníkov. Začíname písať novú históriu nášho jedinečného skvostu – trebišovského kaštieľa,“ hovorí riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.

Obnovený kaštieľ v Trebišove: Pozrite si FOTO zo slávnostného otvorenia
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM