Zo zahraničia

Aj vy milujete olivový olej? Španielsko sa obáva poklesu jeho produkcie o tretinu

Olivový olej sa udomácnil aj v kuchyniach množstva Slovákov. Jeho najväčší svetový producent hlási veľké obavy.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy milujete olivový olej? Španielsko sa obáva poklesu jeho produkcie o tretinu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Farmári na juhu Španielska sa obávajú, že tohtoročné horúčavy a extrémne sucho môžu zredukovať produkciu olivového oleja v sezóne 2022/2023 takmer o tretinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Výrazne nižšia produkcia

Asociácia mladých farmárov ASAJA v Andalúzii, kde sa v rámci Španielska pestuje najviac olív, tento týždeň zverejnila odhad, že v sezóne 2022/2023 sa vyrobí približne 1 milión ton olivového oleja. V predchádzajúcej sezóne 2021/2022 produkcia oleja dosiahla zhruba 1,48 milióna ton.

Šéf španielskeho združenia producentov potravinárskych olejov Primitivo Fernández v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že zatiaľ je skoro hovoriť o konkrétnych dôsledkoch sucha a horúčav na produkciu, „je však takmer isté, že výroba bude v porovnaní s predchádzajúcou sezónou nižšia“.

Prečítajte si tiež

Problémy s vodou

Slabé zrážky počas jarných mesiacov spôsobili, že vodné rezervoáre sú menej naplnené než zvyčajne a navyše, vysoké teploty v mnohých regiónoch zasiahli olivovníky v čase, keď boli v plnom kvete.

Údaje z ministerstva životného prostredia ukázali, že španielske vodné nádrže sú naplnené iba na 40,4 % kapacity, čo je výrazne pod priemerom z posledných 10 rokov na úrovni 48,5 %.

Španielski farmári medzitým zvýšili o 25 % plochy na pestovanie slnečnice s cieľom zvýšiť produkciu slnečnicového oleja po tom, ako dovoz z Ukrajiny po útoku Ruska prudko klesol. Fernández však varoval, že nepriaznivé počasie v Španielsku môže zasiahnuť aj produkciu tejto komodity.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM