Zo Slovenska

Ak idete do obchodu, vláda radí nasadiť si RESPIRÁTOR. Kde je to už povinné?

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) deklaruje, že na trhu i v Správe štátnych hmotných rezerv je momentálne dostatočný počet respirátorov.

Ilustračný obrázok k článku Ak idete do obchodu, vláda radí nasadiť si RESPIRÁTOR. Kde je to už povinné?
Zdroj: TASR/AP

Vláda SR odporúča ľuďom nosiť respirátory vzhľadom na britskú mutáciu nového koronavírusu vo verejných vnútorných priestranstvách, verejnej doprave či v obchodoch, oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že toto odporučenie je aj v COVID automate.

Lepšia ochrana

„Pokiaľ sa respirátor nosí správne a dobre prilieha na tvár, je účinný na 98 percent. Pokiaľ niekto ide do priestoru, kde je predpoklad, že sa môže stretnúť s infikovaným, respirátor ho môže kvalitne ochrániť,“ povedal minister. Upozornil, že rúško už nemusí byť dostatočnou ochranou pred britskou mutáciou nového koronavírusu.

Krajčí zároveň pripomenul, že vláda navrhla do konca apríla zaviesť nulovú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na respirátory FFP2 a FFP3.

Vládny kabinet tento návrh poslal na prerokovanie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Krajčí vysvetlil, že sa inšpirovali okolitými krajinami a chcú, aby si ľudia mohli respirátory kúpiť za čo najvýhodnejši­u cenu.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) deklaruje, že na trhu i v Správe štátnych hmotných rezerv je momentálne dostatočný počet respirátorov.

U susedov povinne

Ak sa v najbližších dňoch chystáte do Českej republiky, tam sa s po domácky vyrobeným rúškom nepochodíte. Na každého cestujúceho do Česka, ktorý počas uplynulých 14 dní strávil viac ako 12 hodín na Slovensku, čakajú preto sprísnené opatrenia. Naši susedia nás zaradili na zoznam veľmi vysoko rizikovej krajiny.

Okrem toho platí po dobu desať dní od príchodu do Česka povinnosť všade okrem domova nosiť respirátor aspoň triedy FFP2, a to aj po negatívnom výsledku druhého RT-PCR testu.

Situácia je obdobná aj v Rakúsku, ktoré síce uvoľní celoštátny lockdown a obchody sa znova otvoria 8. februára, spojené je to s rôznymi ochrannými opatreniami.

Počet osôb v obchodoch bude obmedzený na jedného zákazníka na 20 štvorcových metrov. Povinné budú pri nakupovaní i respirátory typu FFP2. Rovnaké pravidlá budú platiť v galériách, múzeách a zoologických záhradách.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM