VOCH Politika

Ak sa Kolíková nenaučí robiť kompromisy, súdna mapa neprejde

Poslanec Národnej rady za OĽANO György Gyimesi si myslí, že ak sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nenaučí robiť kompromisy a bude naďalej presadzovať súdnu mapu tak, ako doteraz, reforma neprejde, a dočká sa tak vyjadrenia nedôvery.

Ilustračný obrázok k článku Ak sa Kolíková nenaučí robiť kompromisy, súdna mapa neprejde
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. S nezaradeným poslancom z Hlasu-SD Erikom Tomášom sa zhodli, že s Kolíkovej reformou nesúhlasí ani jeden sudca. Tomáš ministerku kritizuje za „držanie sa stoličky zubami-nechtami“. Každý minister vo vyspelej krajine by podľa neho odstúpil, ak by mu neprešla jeho najzásadnejšia reforma.

O jej arogancii

„Ministerka nemá jediný patent na to, ako má justícia vyzerať. Bude sa musieť naučiť robiť kompromisy. Ak sa to nenaučí a ak naďalej bude týmto štýlom presadzovať súdnu mapu, tak si osobne myslím, že súdna mapa neprejde a tým pádom jej bude vyjadrená nedôvera,“ povedal Gyimesi.

Pochybuje o jej vyjednávacích schopnostiach, nie však o jej arogancii. Podčiarkol, že koalícia nikdy nepovedala, že súdna mapa neprejde, ale že neprejde v jej predloženej podobe.

Ministerka podľa neho nemôže hádzať vinu na tých, ktorí reformu nepodporili, keďže výhrady zaznievali dlhodobo. Gyimesi si myslí, že k neschváleniu častí reformy prispelo i to, že Kolíková mala prísť pol hodinu pred hlasovaním na stretnutie a dať písomné záruky, že zmeny v druhom čítaní budú zapracované a neurobila tak. Kolíková to počas týždňa odmietla, podľa Gyimesiho však nehovorí úplne pravdu.

„Prišla štyri minúty pred hlasovaním povedať, že nič s tým neurobí,“ vyhlásil.

Prečítajte si aj:

Ohrozenie reformy

Tomáš trvá na tom, že Kolíková reformu pripravila spôsobom, ktorý ohrozuje čerpanie fondov z plánu obnovy.

„Kolíková ohrozila nielen reformu ako takú, ale aj čerpanie týchto prostriedkov, napriek tomu sa postaví na tlačovú konferenciu a vyhlási, že nikam neodchádza,“ podotkol s tým, že reformu robí ministerka sama pre seba.

„Ak by mala byť funkčná, tak by asi neprotestovali sudcovia a justiční zamestnanci,“ dodal. Vidí v tom jej záujem obsadiť súd personálne svojimi ľuďmi a tiež záujmy z hľadiska realitného biznisu. Kritizuje náznaky, že sa zmeny môžu pretlačiť napokon v druhom čítaní tzv. prílepkami k tej časti reformy, ktorá prešla.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM