Veronika Ondo-Cholewová Zo zahraničia

Rusko-bieloruské manévre vraj pokračujú: Údajne premiestnili protilietadlové rakety a stíhačky

Spoločné manévre Ruska a Bieloruska s názvom Spojenecké odhodlanie 2022, ktoré sa mali skončiť v nedeľu, budú pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku Rusko-bieloruské manévre vraj pokračujú: Údajne premiestnili protilietadlové rakety a stíhačky
Zdroj: TASR/AP

TASR získala túto informáciu z oficiálnej stránky bieloruského ministerstva obrany. „V súvislosti s nárastom vojenskej aktivity v blízkosti vonkajších hraníc Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska) a zhoršením situácie na Donbase sa prezidenti Bieloruskej republiky a Ruskej federácie rozhodli pokračovať v cvičeniach síl zväzového štátu,“ uviedol vo vyhlásení bieloruský minister obrany Viktar Chrenin.

Podľa neho sa v ďalšom priebehu cvičenia „dôkladne rozpracujú etapy obrany zväzového štátu“, ktoré ich doterajší priebeh detailne nepokrýval.

Presun najmodernejších zbraní

Chrenin ďalej konštatoval, že do susedných krajín sa neplánovane presúva množstvo najmodernejších zbraní a vojakov aj z tretích krajín.

„Zo siedmich na päť dní sa skrátila pripravenosť na nasadenie jednotiek rýchlej reakcie NATO v prípade takzvanej eskalácie situácie na Ukrajine,“ uviedol Chrenin.

Minister tvrdí, že sa znásobil „počet pre nás nepochopiteľných cvičení a operácií“ v blízkosti hraníc zväzového štátu, ktorých zameranie proti nemu je „zjavné“. Obvinil Západ, že odmieta akceptovať červené čiary načrtnuté Ruskom v bezpečnostnej architektúre Európy, ktoré sú relevantné aj pre Bielorusov, a intenzívne hľadá spôsoby, ako ich obísť.

„Z vyššie uvedeného logicky vyplýva jeden záver — v Európe cítiť veľmi silný zápach strelného prachu. Celé sa to cieľavedome posúva k vojne,“ uzatvoril Chrenin.

Správy z tejto oblasti:

Predpokladajú 30-tisíc vojakov

Manévre Spojenecké odhodlanie 2022 sa začali 10. februára na juhu Bieloruska a mali trvať desať dní. Zúčastňujú sa na nich aj jednotky z ruského Južného a Západného vojenského okruhu, ktoré v spolupráci s bieloruskými ozbrojenými silami nacvičovali odrazenie agresie proti zväzovému štátu. Po skončení cvičenia sa ruskí vojaci i technika mali vrátiť na domovské základne.

Americkí a európski vojenskí pozorovatelia sa obávajú, že Rusko využije cvičenia ako zámienku na trvalé umiestnenie svojich jednotiek v Bielorusku. Cvičenia prebiehajú najmä v regióne Brest, ktorý leží blízko ukrajinských hraníc.

Oficiálne nie je známe, koľko ruských vojakov je v Bielorusku a zúčastňuje sa manévroch. Západné krajiny predpokladajú, že Rusko tam premiestnilo z krajiny okolo 30-tisíc vojakov a dôležité zbraňové systémy vrátane vraj protilietadlových rakiet a stíhačiek.

Zo strategického hľadiska sú kontingenty vojsk v Bielorusku pre ruského prezidenta Vladimira Putina považované za dôležité, pretože ukrajinská metropola Kyjev leží len 80 kilometrov od bieloruských hraníc.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM