Aktualizované han Krimi

Policajná akcia VÍCHRICA: NAKA zadržala Zoroslava Kollára aj viacerých sudcov!

Klepli im po prstoch! Národná kriminálna agentúra (NAKA) od skorého rána zasahuje na viacerých miestach. Má ísť o trestnú činnosť vysokopostavených sudcov.

Ilustračný obrázok k článku Policajná akcia VÍCHRICA: NAKA zadržala Zoroslava Kollára aj viacerých sudcov!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Podľa televízie JOJ má byť medzi zadržanými aj vplyvný bratislavský podnikateľ a právnik Zoroslav Kollár. Uvádza to aj Denník N.

Môže za to aj Threema

Kollár je známy z Kočnerovej Threemy, podľa ktorej mal ovplyvňovať rozhodovanie súdov a kupovať si u sudcov rozsudky. Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala NAKA v stredu viaceré osoby. Médiá informujú, že medzi zadržanými sú bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová, sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun či bývalá podpredsedníčka Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská. Zadržaný má byť aj právnik Zoroslav Kollár či spomínaná bratislavská sudkyňa Doláková.

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta deklaroval, že je pripravený okamžite navrhnúť sudcovi Kolcunovi dočasné pozastavenie funkcie, ak na to budú dôvody. Predseda NS SR doposiaľ oficiálne nedisponuje žiadnymi konkrétnymi informáciami, a teda nemá vedomosť, prečo bol sudca zadržaný.

Je alebo nie je zadržaná?

Predseda Okresného súdu (OS) Bratislava I Ján Golian nedisponuje žiadnymi informáciami o zadržaní sudkyne OS Bratislava I Otílie Dolákovej a nemôže voči nej vykonávať zatiaľ žiadne kroky.

„Momentálne nedisponujem inou, ako mediálnou informáciou, nie je mi známy dôvod jej zadržania, ani som doposiaľ nedostal od orgánov činných v trestnom konaní akúkoľvek informáciu, ktorá by ma ako predsedu súdu oprávňovala vykonať akékoľvek kroky voči nej,“ uviedol pre TASR Golian. Stanovisko poskytol hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že pre prebiehajúce vyšetrovacie úkony nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

Má v tom prsty

Ako uvádza portál noviny.sk, niekdajšiu štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú previezli do Nitry na výsluch, kde má vypovedať práve v prípade rozsiahleho korumpovania bratislavských sudcov.

Čo na to predseda Súdnej rady SR?

„Po akciách NAKA Búrka a Plevel je Víchrica potvrdením, že boj s korupciou, úplatkárstvom, marením spravodlivosti a zasahovaním do nezávislosti súdnictva nadobúda rozmery, v ktorých už nemôžeme hovoriť len o jednotlivcoch. Zlyhával a kolabuje systém,“ vyhlásil Mazák. Na očistu a uzdravenie slovenskej justície podľa neho niet inej cesty, než odsúdenie všetkých sudkýň a sudcov, ktorým sa dokážu ich kriminálne skutky.

Strata funkcie sudcu, prípadne osobnej slobody by podľa Mazáka mala byť silným mementom pre tých, ktorí by ešte stále chceli vidieť vo výkone povolania sudcu zdroj bezprácnych príjmov a iných výhod.

„Ocenil by som, ak by čestní, svedomití, občiansky a sudcovsky statoční ľudia v talároch vnímali túto bolestivú a hanbu prinášajúcu očistu v ich radoch ako nevyhnutný predpoklad obnovy a udržania morálnej a profesionálnej integrity celého sudcovského stavu,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM